Idag avslöjade Expressen att Rashad Alasaad, en socialdemokratisk kommunpolitiker i Ljungby, samtidigt är en människosmugglare som, enligt egen utsago, smugglat många migranter till Sverige. Samhällsnytt kan avslöja att mannen redan i våras misstänktes för att ha tagit emot mutor som handläggare på Arbetsförmedlingen, när ett kvitto med en swish-inbetalning på 50% av bidragen började cirkulera i sociala medier.

Enligt Expressen hade den socialdemokratiska politikern, som fått sitt uppehållstillstånd i Sverige så sent som 2014, en fast taxa för smugglingen av migranter från Grekland till Sverige: det kostade drygt 20 000 kronor att överföra ett barn och drygt 30 000 för en vuxen. Alasaad annonserade ut sina tjänster i en grupp på Facebook riktad till arabiska migranter som vill ta sig till välbärgade länder i Västeuropa.

För att minimera risken för upptäckt använde han sig av av giltiga pass med svenskt uppehållstillstånd som han lånade från sina landsmän. I ett samtal med Expressens utsända berättade Alasaad att han arbetade på flera statliga myndigheter och ”kan staten in och ut”.

Expressen kunde bekräfta att Alasaad hade arbetat som handläggare på Arbetsförmedlingen under flera år.

Samhällsnytt kan nu avslöja att redan i våras misstänktes mannen för korruption när ett kvitto började florera i sociala medier. Första gången dök bilden på kvittot upp i ett inlägg på internet-forumet Flashback med följande text:

”Ett kvitto glöms i en uttagsautomat i Ljungby-trakten. Personen bakom tar ut kvittot och ser man tydligen får ganska mycket pengar i bidrag som nyanländ, men inte nog med det!

Samma dag ersättningen betalats ut har personen Swishat halva beloppet till en handläggare på Arbetsförmedlingen.”

Av kvittot, som visar de senaste transaktionerna på ett konto, följer att samma dag som kontoinnehavaren fått in två bidrag – dagersättning och bostadsbidraget – på kontot med det totala beloppet på 16 176 kronor swishades halva detta belopp, eller 8120 kronor, till ett nummer som vid tillfället stod registrerat just på Rashad Alasaad:

Det finns bara en Rashad Alasaad folkbokförd i Sverige, därför kan det inte finnas några tvivel kring att det rör sig om samma socialdemokratiske politiker som avslöjas av Expressen idag. I nuläget är numret avregistrerat. Bilden nedan är tagen i våras:

Migrantsmugglarnas affärsmodell grundas ofta på att skuldsätta migranter som inte kan betala hela summan för resan till Sverige direkt. I ett sådant fall ska de betala av skulden med ränta från sina bidrag i Sverige under en längre tid.

En annan gissning som gjordes i sociala medier i våras var att mannen hade beviljat bidrag till en person som antingen inte hade rätt till det eller blivit övertygad om det och därefter fick ta emot hälften av bidraget som ”tack” för hjälpen. Sedan flera år tillbaka är det just Arbetsförmedlingen som ska betala ut den så kallade etableringsersättningen till nyanlända under deras första tid i Sverige.

Samhällsnytt har sökt Rashad Alasaad för en kommentar om de nya omständigheterna – utan framgång.