Migrationsverket i Örebro flyttade ukrainska flyktingar till ett ombyggt garage som inte får användas som separat bostad. Det kan Samnytt avslöja idag. Myndigheten tillbakavisar emellertid att garaget är ett garage.
– Om utrymmet ska användas till annan verksamhet krävs bygglov, säger bygglovsingenjör Sophie Eriksson till Samnytt.

Det var för två veckor sedan som åtta ukrainska kvinnor och två barn flyttades från Örebro City Vandrarhem, som de tillfälligt fått bo på efter sin ankomst till Sverige, till ett ombyggt garage i Örebro. Bakgrunden var bland annat att främmande afrikanska män tagit sig in på boendet.

LÄS MER: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

Samnytt pratade med en av kvinnorna som bodde i garaget då. Hon berättade att garaget var kallt och saknade varmvatten, men betonade att hon inte ville klaga och att de blivit lovade att värme och varmvatten skulle ordnas.

Kriminell 43-åring

Såväl vandrarhemmet som den fastighet garaget tillhör ägs av olika företag i samma företagskoncern. Bakom företagen står en 43-årig örebroare som flera gånger dömts för brott.

Så sent som förra året dömdes 43-åringen av hovrätten till sex månaders fängelse för grov smuggling. Han hade redan när han dömdes för det brottet sju avsnitt i belastningsregistret.

SE ÄVEN: AVSLÖJAR: Ukrainskor larmade om afrikaner på boendet – flyttades till garage

43-åringen är tidigare dömd för bland annat grovt hemfridsbrott och skadegörelse sedan han nattetid, berusad och beväpnad med en spade som tillhygge, brutit sig in i en före detta flickväns bostad.

Mannen uppgav själv att han gjorde detta för att den tidigare flickvännen träffat en ny man, och att han därför ville ”prata med henne”.

Saknar bygglov

Garaget uppfördes som en tillbyggnad 1984. För några år sedan ville ägaren bygga ut garaget, något som avslogs eftersom utbyggnaden bedömdes hamna för nära tomtgränsen. Samtidigt byggdes garaget om och inreddes som bostad, något det inte behövs bygglov för eftersom garaget är sammanbyggt med huvudbyggnaden.

Men garaget används numera, tillsammans med halva husets källare, som en separat bostad för migranter. Det saknas det bygglov för, enligt Örebros bygglovsingenjörer.

LÄS ÄVEN: SR: Därför klipptes signalement bort på män som tog sig in till ukrainska kvinnorna

– Om det i garaget ska inredas ytterligare en bostad krävs en anmälan. Om utrymmet ska användas till annan verksamhet krävs bygglov för ändrad användning, förklarar Sophie Eriksson, bygglovsingenjör på Örebro kommun, för Samnytt.

Migrationsverket: Inte garage

På bygglovshandlingarna från 1984 är tillbyggnaden tydligt angiven som ett garage. Tillbyggnaden ser ut som ett garage och användes fram tills det byggdes om som garage.

Faksimil

I bygglovshandlingar från 2020, i samband med att garaget byggdes om till migrantboende, refereras fortfarande till byggnaden som ett garage.

Faksimil

Migrationsverket hävdar emellertid att det inte är ett garage som de ukrainska flyktingarna bor i.

”Boendet är inte ett garage utan en del av en villa som också är en del av Örebro City Vandrarhem. Det är alltså inte fråga om en flytt utan en placering i ett tillfälligt ankomstboende”, skriver presstjänsten i ett osignerat mejl till Samnytt.

LÄS ÄVEN: Beskedet: Ensamkommande välkomna – men inte ukrainare