Den mediekände polisen Nadim Ghazale åkte förra månaden fast i en fartkontroll utanför Borås, men slapp undan straff och fick behålla körkortet – trots att han körde mer än 30 kilometer i timmen över tillåten fartbegränsning. Det berättar en väl insatt poliskälla för Samnytt.
– Många är rädda att komma i konflikt med honom, säger källan.

Måndag 14 augusti 2023. En polispatrull står vid väg 40 väster om Borås och mäter fordon med laser som kommer körandes från Göteborgshållet.

Längs den här vägen har det pågått olika former av vägarbeten hela sommaren, och i samband med det har fartbegränsningen tillfälligt satts ned till 70 kilometer i timmen på vissa sträckor.

– Vi breddar vägen för att vi ska få ett bättre trafikflöde. Det görs i samarbete med Borås stad, förklarar Helena Lindholm, projektingenjör på Trafikverket, för Samnytt.

Lockar med tårta

Flera bilar har stoppats och böter skrivits ut. Fyra bilister har kört mer än 30 kilometer i timmen för fort, och fått sina körkort indragna. När fartkontrollen är på väg att avvecklas kommer en femte bil dundrandes, en grå Mercedes, i alldeles för hög fart.

En polisman lyfter mätinstrumentet en sista gång. Det visar 104 kilometer i timmen. Fartsyndaren vinkas in till vägkanten. Bakom ratten sitter en välkänd kollega: Nadim Ghazale.

Nadim ursäktar sig med att han har bråttom hem till familjen, och erbjuder sig att bjuda kollegerna på tårta.

Poliserna blir osäkra på hur de ska göra. De väljer till slut att klicka bort mätningen från mätinstrumentet, och låta sin kollega behålla körkortet och slippa böter. Befälet på plats avböjer dock erbjudandet om tårta.

Rädda för Nadim

Anledningen till att Nadim Ghazale slipper undan beror på att kollegerna är rädda för honom. Han är en mediekändis som backas upp av tidigare justitieminister Morgan Johansson (S), och uppfattas ha inflytande över polisledningen.

LÄS ÄVEN: Morgan Johanssons stöd till Ghazale efter antisemitism-kritiken: ”Bara att bortse ifrån”

– Av den anledningen är många rädda att komma i konflikt med honom. De är rädda för att det ska slå tillbaka. De är rädda för att de ska få skit, att deras karriärer ska förstöras, om Nadim rapporteras, berättar en väl insatt poliskälla för Samnytt.

Samtidigt uppges många ogilla Ghazale. De betraktar honom inte som en riktig polis då han exempelvis aldrig haft ansvar för en polisutredning och har begränsad erfarenhet av yttre tjänstgöring.

– Det finns vad jag vet inte någon i polishuset som tycker om honom, säger källan.

Osämja i polishuset

Men tillbaka i polishuset uppstår diskussioner kring hur situationen med Ghazale hanterats. De inblandade poliserna bestämmer att det rört sig om en ”felmätning”.

– Men det är inte verkligheten. De har mätt honom med lasern, och så har han inte blivit rapporterad för att det är Nadim. Han hade bråttom hem, säger poliskällan.

Att på detta sätt underlåta att rapportera en kollega är tjänstefel. Och det är något som inte alla är bekväma med.

Särskilda utredningar

Det är flera i polishuset som pratar om Nadim Ghazale-händelsen. Och dagen därpå får Mattias Ramsö, chef för lokalpolisområde Borås, kännedom om händelsen dagen innan.

Han ringer halv elva på tisdagsförmiddagen upp Särskilda utredningar i Region Väst och gör en anmälan. Samnytt har tagit del av den.

Faksimil
Faksimil

Ramsö vill när Samnytt ringer upp honom inte kommentera sin anmälan.

LÄS ÄVEN: Polischefen: Vi har ”absolut” förtroende för Nadim Ghazale

– Vad gäller eventuella brott eller misskötsamhet bland anställda så är det inget vi kommenterar. Det går till särskilda utredningar, så jag får hänvisa till dem, säger han.

Läggs ned

Om den anmälda oegentligheten inom Boråspolisen ska kunna utredas så är tiden en viktig faktor. Mätdata i polisens laserinstrument lagras nämligen bara i två-tre dagar, enligt uppgift till Samnytt.

Visserligen lagras enbart fart och tidpunkt, inte registreringsnummer, men en utredning hade exempelvis kunnat visa att fem fordon uppmättes köra mer än 30 kilometer i timmen för fort, trots att endast fyra körkort återkallades. Det hade gett tekniskt stöd till Ramsös uppgifter.

Men redan under onsdagen väljer chefsåklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren att lägga ned utredningen.

”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, skriver hon i sitt beslut samt:

”Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.”

Faksimil

”Osmakligt”

Den poliskälla Samnytt pratar med tycker det är ”osmakligt” att Nadim slipper undan. I synnerhet då fyra andra bilister samtidigt fick sina körkort indragna:

– Om Nadim varit en korrekt kollega så hade han sagt: ”Du är skyldig att rapportera mig. Nu får du göra det.” Det är inget att diskutera, han skulle ha tagit smällen att han kört för fort. Men som det är nu glider han på att han heter Nadim Ghazale. Nu utnyttjar han sin ställning fullt ut, säger källan.

Samnytt har sökt Nadim Ghazale och chefsåklagare Lena Kastlund. De har inte gått att få tag på.

LÄS ÄVEN: Nadim Ghazales hudfärgshån mot SD-politikern Marcus: ”Kokosnöt”