Karlskoga kommun drar under våren igång ”Nätpolarna” – ett treårigt projekt som syftar till att förebygga näthat bland i synnerhet barn och ungdomar. Projektledare är nätaktivisten Niclas Lagerstam, en uttalad SD-motståndare som på Twitter uttrycker att det är rätt att de som ”sprider hat, dynga, rasism och polarisering” stängs av från sociala medier och anklagar tidigare polisen Peter Springare för att vara köpt av Sverigedemokraterna. När Samnytt ringer upp honom blir han tyst.
– Jag förstår frågan, säger han.

Upp till tre miljoner kronor per år. Det är vad Karlskoga kommun kommer satsa på projektet ”Nätpolarna” (Uppdatering 11 sept 2023: projektet numera nedlagt) de kommande tre åren. Syftet är att ta itu med barn och ungdomar som sprider hat på nätet.

– Vi ska försöka få en bättre nätkultur helt enkelt, förklarar kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) för Samnytt.

– Det allmänna problemet är att ungdomar, men även en del föräldrar, inte kan uppföra sig i sociala medier, vilket gör att en del kan råka riktigt illa ut, fortsätter han.

Tony Ring (mitten) under Moderaternas Sverigemöte 2019. Foto: Twitter

Projektet Nätpolarna har kommit till efter uppvaktning från den lokala stiftelsen Let’s Make Love Great Again och stiftelsens initiativtagare Niclas Lagerstam.

– Det var stiftelsen som kom med idén. De hade en himla massa idéer, berättar Tony Ring.

Kommunen har gått med på att anställa Lagerstam som projektledare samt två socionomer för att jobba med näthatsprojektet de kommande tre åren. Projektet drivs därmed helt i kommunal regi.

– Vi hade en del väldigt tråkiga händelser i grundskolan under förra året, och rektorerna stod ganska handfallna, förklarar Ring som bakgrund till projektet.

Bland annat ska Nätpolarna ta fram en mobilapplikation, men exakt vad projektet går ut på är i nuläget oklart. Tony Ring berättar att han själv inte riktigt vet vad det egentligen är skattemiljonerna går till.

– Det är väldigt svårt för mig att förklara, säger han.

”Allt är inte klart”

Inte heller projektledaren Niclas Lagerstam kan svara på konkreta frågor om vad Nätpolarna går ut på, mer än att det handlar om att motverka näthat. Enligt honom är allt inte klart ännu. Ett arbets- eller projektdirektiv ska skrivas på av företrädare för kommunen under veckan.

– Vi har inte allt helt klart, det är ett projekt som drivs via kommunen just nu, berättar han och fortsätter:

– Det finns ett arbetsdirektiv som hela kommunen tagit del av, så det ska bara skrivas på av projektägaren.

Han erbjuder att mejla arbetsdirektivet till Samnytt, men först när det är påskrivet av kommunen. Han vill heller inte svara på frågor om sin egen roll i projektet.

”Fuck SD”

Niclas Lagerstam är aktiv i sociala medier, på såväl Twitter som Facebook och Instagram. Alkohol och att han numera är ”nykter alkoholist” är ett återkommande tema, politik och hans avsky för Sverigedemokraterna ett annat. Inför valet 2014 twittrade han bland annat under hashtaggen #fucksd.

Faksimil: Twitter

I ett inlägg skriver han att han blir ”illamående och spyfärdig” av SD:s politik. I ett annat skriver han att: ”Om man är rasist eller mot alla människors lika värde så är man per automatik dum i huvudet och saknar intelligens.”

I samband med att Örebropolisen Peter Springare uppmärksammades medialt i februari 2017 påstod han att Springare fått betalt av SD för att skriva sitt inlägg på Facebook.

”Undrar hur mycket Springare fick betalt av SD för att skriva det där inlägget? Dom har nu en ny fin plattform att frodas på. #believeitornot”, skrev Lagerstam då.

Och när Youtbekanalen Swebbtv stängdes strax innan årsskiftet tyckte Niclas Lagerstam att det var bra.

”Fattar inte varför det finns folk som blir upprörda över att YouTube plockat bort Swebbtv? Det är ju en kanal som bara sprider skit. En jäkla skitrassekanal helt enkelt. Sen tycker dom inte som mig heller. Bara det gör det rätt att plocka bort den”, skrev han då.

Faksimil: Twitter

Vill inte svara

När Samnytt ställer frågor till Niclas Lagerstam om hans uttalanden i sociala medier och om han är lämplig som projektledare för ett arbete mot näthat blir han tyst.

– Jag förstår frågan, säger han till slut.

– Du får skicka alla de här frågorna på mejl, säger han sedan.

Men i sitt svar via mejl avböjer han att svara på alla våra frågor:

”Vad jag skrivit på sociala medier får du gärna publicera men eftersom de inte har något samband med Nätpolarna har jag ingen anledning att kommentera dem i ett publicistiskt sammanhang som rör kommunens projekt Nätpolarna Karlskoga”, svarar han.

”Käft alla som tycker annat.”

I ett inlägg på Twitter från 2012 ger Niclas Lagerstam sin syn på transsexuella och könsidentitet.

”Alltså tjejer har snippor och killar snoppar. Tjej är tjej och kille är kille. Käft alla som tycker annat”, skriver han.

Faksimil: Twitter

Det är en kommentar som kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Tony Ring, tror är över gränsen.

– Jag kan tänka mig att det finns de som verligen tar illa åt sig, oavsett vem som skriver så. Det där var första gången jag hörde det och jag har svårt att kommentera det. Det var en nyhet för mig, säger han till Samnytt.

– Folk uttrycker sig på en väldig massa sätt som man kan tycka är olämpliga. Det är väl det som det här projektet syftar till. Då ställer du säkert den retoriska motfrågan om han är lämplig at vara inblandad i det här eftersom han uppenbarligen kan upplevas som en del av problemet själv. Och det kan man fråga sig, säger Tony Ring.

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.