ahmet-demirok-feature

Foto: Turkiets regering/Centerpartiet

Inrikes

AVSLÖJAR: Nye C-ledarens kusin ingår i Erdogans inre krets

Publicerad 1/19/2023
Annons

Efter riksdagsvalet 2026 kan Centerpartiets kommande partiledare Muharrem Demirok, beroende på valutgången, komma att få en statsrådspost i Sveriges regering. Samtidigt har Demirok en kusin som är högt uppsatt i Recep Erdogans regim i Turkiet. Centerpartiet vill inte svara på Samnytts frågor om de nya uppgifterna.

Att Muharrem Demirok har en kusin som ingår i det turkiska styret är inga hemligheter. Den blivande C-ledaren lägger upp ett inlägg på Instagram med bild på kusinen, tillsammans med president Erdogan och ledare för Qatar, redan 2013.

”Det är min kusin. Turkisk ambassadör i Qatar”, upplyser Demirok sina följare och ritar pedagogiskt in en pil som pekar ut kusinen.

Faksimil

Ahmet Demirok

Det som möjligen är nytt är vem denne kusin är, och vilka roller han haft i Erdogans styre.

LÄS MER: Ensamkommande turk – nye C-ledarens okända väg till Sverige

Kusinen heter Ahmet Demirok, är 52 år gammal och är en toppdiplomat som arbetat för Turkiets regering sedan 1993. 2010 utses han till Turkiets generalkonsul i London och 2013 till Turkiets ambassadör i Qatar.

2017, året efter kuppförsöket då Erdogan anses ha stärkt sin makt över landet, handplockas kusinen av självaste presidenten för att ingå i den elva man starka ”Offentliganställda tjänstemäns etikkommitté”.

Ahmet Demirok. Foto: Turkiets regering

Kommittén, som inrättats kort efter att Erdogan kommit till makten 2003, har i uppdrag att övervaka alla turkiska offentliganställdas ”etiska beteende”. Presidenten, regeringen, parlamentsledamöterna, militären, rättsväsendet och universiteten är emellertid undantagna från övervakningen.

Sedan 2021 är Ahmet Demirok Turkiets ambassadör i Eritrea.

Får pris av turkisk förening

2012, året innan ambassadörskusinen uppmärksammas på Instagram, nomineras Muharrem Demirok till ”årets svensk/turkiska” politiker av Swedish Turkish Business Network – Sweturk.

Det är en nominering som den centerpartistiske Linköpingspolitikern, efter att ha uppmanat sina partikamrater att rösta på honom, vinner.

Faksimil

En ceremoni hålls på Sheraton hotel i Stockholm i maj samma år. ”Fick ta emot priset vid stor gala i Stockholm idag. Känns hedrande”, skriver C-toppen på Twitter.

Turkiskt pris

Swedish Turkish Business Network registreras som ideell förening hos Skatteverket i juli 2012. Enligt handlingar från Turkiets regering som Samnytt tagit del av står det turkiska näringslivet bakom och finansierar Sweturk. Det är under de första åren inte ovanligt att svenska företrädare deltar på föreningens arrangemang.

Våren 2013 är, förutom Turkiets ambassadör, bland andra dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (L) och EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M) inbjudna talare till ett Sweturk-arrangemang i Stockholm.

Faksimil

Vem som representerar Sweturk i Sverige är emellertid oklart. Det telefonnummer föreningen har på sin Facebooksida är avstängt och hemsidan saknar kontaktperson.

Har inte deklarerat

När Samnytt ringer upp Skatteverket får vi veta att inte heller de vet vem som företräder föreningen i Sverige, och att myndigheten inte fått in någon skattedeklaration från den sedan 2012.

– De är inte skattebefriade men de har nolltaxerat alla år. De har inte deklarerat någonting. Det har inte hänt något här de senaste tio åren. Vi har inte fått några uppdateringar, berättar en handläggare på Skatteverket.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: LÄS domarna mot C-toppen Muharrem Demirok

Sweturk är inte skattebefriad, och är skyldig att deklarera, men:

– Det är sällan det påförs någon förseningsavgift eller liknande när det gäller ideella föreningar för man utgår ifrån att de inte har något överskott, förklarar handläggaren och tillägger:

– Istället skickas automatiska slutskattebesked som är nollade.

Vill ”sluta leden”

Samnytt har pratat med Centerpartiets presschef Josefin Berglund Belani som säger att hon inte har tid att svara på frågor och lägger på luren när hon får veta att det är Samnytt som ringer upp.

Centertoppen Alireza Akondi, som också varit på tal för att ta över ledarskapet för partiet, uppmanar i ett inlägg på Facebook partimedlemmarna att ”sluta leden” och beordrar ”total uppslutning” bakom det nya ledarskapet.

”Att utomstående har ett intresse av att skapa rubriker och så splitt måste vi vara uppmärksamma på. Viktigt att vi gemensamt signalerar att Centerpartiet är och kommer för alltid att vara ett parti där laget är starkare än jaget. Politik är ett lagspel”, skriver han.

LÄS ÄVEN: Nye C-ledaren övervägde flytta till Turkiet – efter kuppförsöket

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
709Trump varnar för kärnvapenkrig i Ukraina
Annons