När Veronica Palm lämnade riksdagen i oktober 2015 såg hennes framtidsutsikter lysande ut: med en utbildning i ett bristyrke skulle hon få ett nytt jobb direkt. Men verkligheten blev annorlunda – i fem år tog hon emot riksdagens inkomstgaranti till en total kostnad för skattebetalarna på 2 865 345 kronor.

I samband med att hon lämnade Riksdagen hösten 2015 uppgav Palm följande i en intervju till Aftonbladet:

– Även om det kanske inte är så dramatiskt objektivt, att lämna ett uppdrag efter så lång tid, så för mig personligen är det skräckinjagande. Både riktigt, riktigt spännande och riktigt läskigt att kasta sig ut och testa sina vingar.

Det skulle inte vara komplicerat att återgå till ett mer vanligt arbetsliv eftersom Palm är utbildad barnskötare – något som hon inte hymlade med:

Barnskötare – särskilt med utbildning och erfarenhet – är ett bristyrke och har varit det i Sverige under en lång tid:

Men när Samnytt börjar granska Palms ekonomi visar det sig snabbt att istället för att arbeta som barnskötare tog hon ut riksdagens inkomstgaranti – i fem år.

Riksdagens inkomstgaranti är ämnad att hjälpa före detta riksdagsledamöter att komma ut på arbetsmarknaden efter lång och trogen tjänst åt folket i kammaren. Tanken med garantin att är att utbetalningarna upphör så snart som den före detta politikern får ett arbete.

Enligt Statens Tjänstepensionsverk som administrerar utbetalningarna har Veronica Palm fått totalt 2 865 345 kronor från skattebetalarna. Beslutet om inkomstgarantin började gälla från oktober 2015 – när Palm lämnade riksdagen – och gällde i fem år fram till oktober 2020.

Myndighetens handlingar visar att Palm har tagit ut hela garantin – fram till sista oktober 2020. Under det första året fick den socialdemokratiska politikern drygt 56 tusen kronor per månad – en ersättning som senare sänktes till drygt 46 tusen kronor per månad.

Utbetalningsspecifikationer från Statens Tjänstepensionsverk som Samnytt har tagit del av visar att under 2020 fick Palm drygt 40 tusen kronor per månad – totalt 406 tusen kronor från skattebetalarna för de tio månaderna.

Samnytt har ringt Veronica Palm för att fråga varför hon tog ut hela inkomstgarantin.

– Vet du vad… Jag vill faktiskt inte kommentera de utbetalningarna.

Det jag undrar är hur det kommer sig att du inte lyckades att hitta ett jobb inom ett bristyrke på fem år?

– Jag vill som sagt inte kommentera det.

Varför det?

– Jag tycker att det räcker att jag säger att jag inte vill göra det och att du respekterar det.

Nej, det gör det faktiskt inte – allmänheten har rätt att veta varför du har tagit ut hela garantin?

– Jag vill inte kommentera det! Regelverket finns på riksdagens hemsida och det går utmärkt att läsa det.

Jag läser på din twitter att du anser dig tillhöra arbetarklassen och verkar vara stolt över det. Tycker du det fortfarande?

– Men du, återigen – jag kommenterar inte mina ekonomiska förehavanden. Du lyssnar inte på vad jag säger. Och nu tänker jag lägga på.

Veronica Palm förde en ganska odramatisk tillvaro fram till slutet av 2019. Men när inkomstgarantin började närma sig sitt slut blossade det politiska engagemanget upp igen. I december 2019 blev hon vice ordförande i Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsnämnd.

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.