AVSLÖJAR: Röstbussar samlar in invandrares röster – ”Vet inte vad röstkortet är”
Foto: Botkyrka kommun

Botkyrka kommun satsar på två röstbussar som kör runt i kommunens förorter för att samla in röster i årets val. För att öka invandrarnas valdeltagande, hävdar kommunen. Tveksamt då det gynnar Socialdemokraterna, menar kritiker.
– Jag är bara arg! säger Botkyrkabon Eva Arvidsson.

Från och med onsdagen kör två särskilda så kallade röstbussar runt och samlar in röster till årets val i socialdemokratiskt styrda Botkyrka kommun. Agneta Olofsson, kommunens valsamordnare, förklarar för Samnytt hur det fungerar:

– Det är en lite större bil, en minibuss, som vi åker runt med till olika platser. Så ställer vi upp valsedlar och valbås och tar emot förtidsröster, berättar hon.

– Vi åker runt till föreningar och aktiviteter där människor samlas.

”Många vet inte vad röstkortet är”

I synnerhet är det kommunens invandrartäta delar, som Alby, Fittja och Norsborg, som bussarna stannar till i. Det uttalade syftet är att förmå fler invandrare att rösta i valet. Inte minst fungerar bussarna som en upplysningskampanj.

– Det är ett faktum att vi använder bussen, bland annat för att vi har så lågt valdeltagande i många av distrikten i norra kommundelen. Det är ett sätt att göra det väldigt mycket enklare för dem att förtidsrösta. Vi vill nå grupper av människor som normalt inte röstar, upplyser Olofsson.

– Många av dem som bor i norra Botkyrka vet inte att de får rösta i kommun- och regionval. De tror att om de inte är svenska medborgare så får de inte rösta i valet, och så är det inte. Det handlar om att vara tillgänglig för att ge dem information så att de vet att de får rösta.

– Många vet inte ens vad röstkortet är för något kan jag säga.

”Jag är bara arg”

Kommunens röstbussar får dock kritik. En av kritikerna är Botkyrkabon Eva Arvidsson.

– Jag är bara arg! säger hon till Samnytt.

Hon ifrågasätter kommunens syfte med bussarna, som dekorerats med rödfärgade valuppmaningar på olika språk.

– Bara titta på hur bussarna ser ut! Vem är valobservatör i de där bussarna? Vem vet hur det går till? Vem observerar hur det går till där?

”Det är helt skrämmande”

Eva Arvidsson är inte minst upprörd efterom de platser där bussarna stannar är valdistrikt där invånarna tenderar att rösta vänster.

– Det är helt otroligt. De ska göra 24 stopp ute i Norsborg. Det är helt skrämmande.

– Bussarna ska gå där de flesta röstar på sossarna. Bara kolla på statistiken. Det är inte vettigt. Jag tycker inte det i alla fall.

Faksimil/Valmyndigheten
Faksimil/Valmyndigheten

– I Tullinge, där folk röstar blått, gör de bara ett enda stopp femtio meter från den förtidsröstningslokal som redan finns. Så det är ändå meningslöst.

– Och på Grödingelandet, där det verkligen skulle behövas och göra nytta, och där folk också är höger. Där gör de inga stopp alls. Där är det många som är äldre, som har svårt att röra sig och har långt till vallokalen.

Grödingebor får ta bilen

Agneta Olofsson delar emellertid inte Eva Arvidssons kritik.

– Vi har förtidsröstning i Grödinge. Det är i det lilla centrum där det finns en affär i Vårsta. Där ligger Mötesplats Grödinge, och äldre tar sig ofta dit eftersom det är en mötesplats för framför allt äldre, säger hon.

Hon tycker att de som bor långt ifrån en vallkokal, exempelvis svenskar som bor i Grödinge i utkanten av Tumba, kan ta bilen istället.

– I Grödinge har de flesta familjer tillgång till bil. Det måste man ha när man bor på landet. Så det är en bidragande orsak till att vi åker runt i norra delen av kommunen, säger hon.

Inte tittat på hur invånarna röstar

Agneta Olofsson förnekar även bestämt att de från kommunens sida tittat på hur invånarna i de olika distrikten röstar innan de beslutat om röstbussarna.

– Det finns ingen sådan värdering i vårt val av platser, säger hon.

I Tullinge stannar röstbussen bara en gång. Där många röstar borgerligt eller på Moderaterna?

– Men om du tittar på valdeltagandet i Tullinge så är det väldigt högt.

Handlar det inte om att alla ska ha samma möjligheter att rösta?

– Men alla har möjlighet att rösta. Vi har otroligt generösa öppettider på våra medborgarkontor som har förtidsröstning.

Det har väl de i norra Botkyrka också?

– Vad de röstar på… Den tanken har inte ens farit genom mitt huvud när vi har tittat på vilka platser vi ska åka till. Vi har tittat på var det är lågt valdelagande, och var vi behöver vara för att vara ännu mer tillgängliga för dem som väljer att inte rösta.

Valmyndigheten: Inga synpunkter

Valmyndigheten har inga synpunkter på Botkyrkas röstbussar, eftersom det är upp till respektive kommuns valkansli hur det arrangerar röstmottagandet.

– Kommunerna arrangerar röstmottagningen i enlighet med de lagar och regler som finns. Det vi kan hjälpa till med är att tolka och berätta hur det ska gå till utifrån vår exportkompetens, säger Sebastian Bay som är teamledare på myndighetens valsäkerhetsenhet till Samnytt.

– Det är inte vi som säger hur de ska göra, och det har vi heller inte mandat att göra. I vissa frågor kommer vi med vägledande ställningstaganden. Vi kan till exempel säga att något är ett bra sätt att göra något på, men det är ingen styrning.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.