Med en liten oansenlig vit plastdosa på väggen kan hyresvärden i realtid följa vad som händer i din lägenhet. Hittills har den lilla plastdosan flugit under radarn och inte blivit föremål för någon större debatt, trots att den uppges ha installerats i en femtedel av alla hyreslägenheter i Sverige.
– Det låter sannerligen intressant, säger Hyresgästföreningens Victoria Frisk Garcia till Samnytt.

I Örebro finns företaget Ecoguard som specialiserat sig på att sälja särskilda sensorer som med stor noggrannhet mäter temperatur och luftfuktighet. Sensorerna känner av temperaturskillnader på endast en tiondels grad och kan upptäcka förändringar i relativ luftfuktighet på så lite som en procentenhet.

Varje minut tas nya mätvärden, och datan skickas till en central server där det i realtid går att följa hur varmt eller fuktigt det är vid varje sensor.

En stor marknad för Ecoguard är hyresbolag. Enligt uppgift sitter Ecoguards sensorer i dagsläget installerade i en femtedel av alla lägenheter i Sverige. Ofta i form av en liten plastdosa i hallen. Nästan alla nyproducerade eller nyrenoverade lägenheter har numera sådana sensorer installerade.

Skärmdump

”Det kanske bor många människor i lägenheten”

Samnytt har ringt upp Ecoguard och låtsats vara en fastighetsägare som är intresserad av deras produkter. Vi får veta att det för en hyresvärd kostar omkring 3 000 kronor per lägenhet att installera en sensor från Ecoguard. Därtill kommer en årsavgift på 80 kronor per lägenhet för att få tillgång till ett särskilt gränssnitt där hyresvärden kan följa lägenheterna i realtid.

– När vi sätter in våra givare i ett hus, så skapar vi samtidigt en 3D-modell av huset. I modellen får varje lägenhet en egen låda, och varje låda en färg som man kan se i modellen, förklarar Ecoguards säljare.

Säljaren berättar också att hyresvärden, via 3D-gränssnittet, kan se om hyresgästerna har avvikande ”beteenden”.

– Om människor har beteenden eller skapat förutsättningar i lägenheten så att det blir fuktigare. Det kanske bor många människor i lägenheten, eller de kanske torkar all sin tvätt i lägenheten, säger säljaren.

– Man ser det framför allt på fukttillskottet. Då kan man se utifrån våra färgskalor att det börjar knata upp mot en färgskalenivå som är för hög.

Via ett särskilt gränssnitt kan hyresvärden övervaka lägenheterna i realtid. Skärmdump
Skärmdump

Särskilt verktyg

Säljaren nämner exempel på där hyresvärdar agerat mot hyresgäster, tack vare Ecoguards utrustning. Bland annat en hyresgäst som hade många akvarium i lägenheten, vilket gjorde att luftfuktigheten ökade.

Ecoguards sensorer levereras dessutom med ett särskilt verktyg som hyresvärden använder om en sensor behöver tas ned.

– Det är ett sätt för att veta om man varit inne hos en boende som säger att: ”Nej, den har jag inte pillat bort”. Men då ser du om de har pillat bort den, förklarar säljaren.

Verktyget fungerar alltså som en skyddsåtgärd för att förhindra att hyresgäster på eget bevåg försöker ta bort sensorerna.

Hyresvärden ser om du har nattligt besök

Samnytt har pratat med en ingenjör i 50-årsåldern, som önskar vara anonym. Han berättar att han lade märke till den lilla plastboxen hemma, och frågade hyresvärden vad det var för något.

– Hyresvärden sade att det inte var något att bry sig om, berättar ingenjören för Samnytt.

Det var inte ett svar han nöjde sig med. Han tog loss dosan från väggen och skruvade isär den för att ta reda på vad den var. Det var då han såg att dosan kom från Ecoguard och att den mäter luftfuktighet och temperatur i hans lägenhet.

Han ifrågasätter nu att hyresvärdar har rätt att installera sådan utrustning i lägenheterna, eftersom de med hjälp av den kan se om det exempelvis vistas fler människor än vanligt i en viss lägenhet.

– Just när folk ligger och sover blir det vara väldigt lätt att räkna antal personer. Man kan inte veta exakt hur många barn och vuxna, men om man vet att det i en lägenhet brukar bo en person så kan man se om det plötsligt blir en till som ligger där och sover, förklarar han.

”Jag är upprörd och arg”

Ingenjören som Samnytt pratar med har själv kopplat ur sin dosa, eftersom han tycker att den är integritetskränkande.

– Jag är upprörd och arg. Det är olaglig övervakning. Dessutom tankar de ut informationen till en extern part. Den kunde åtminstone ha lagrats i hyresvärdens egna datorer, säger han.

– Jag vet att det kommer bli trubbel, för jag går inte med på att ha avlyssningsutrustning inkopplad. Jag kommer i värsta fall hamna i domstol om det här, fortsätter.

Han överväger nu att polisanmäla hyresvärden, även om han inte tror att det kommer leda någon vart.

”Sannerligen intressant”

Samnytt har varit i kontakt med Hyresgästföreningen, som inte kan svara på om de känner till Ecoguard och deras sensorer. De lovar emellertid att kolla upp frågan och återkomma.

– Det låter ju sannerligen intressant, säger pressekreteraren Victoria Frisk Garcia till Samnytt och ber att få återkomma.

”Vi har tyvärr inte någon kunskap om detta företag/fenomen och kan därför inte ge någon kommentar i dagsläget”, svarar de senare i ett mejl.

Samnytt har även varit i kontakt med Hyresgästföreningens jurister, som vägrar svara på frågor om vad de tycker om sensorerna eftersom Samnytts journalist inte är medlem i Hyresgästföreningen.

Kräver inga tillstånd

Enligt Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) krävs inga tillstånd för att sätta in den typ av sensorer som Ecoguard erbjuder.

– Det behövs det inga tillstånd för, men man måste följa GDPR, säger myndighetens presstalesman Per Lövgren till Samnytt.

– Men det känns som att det där skulle kunna vara personuppgifter, i alla fall i enpersonshushåll. En personuppgift måste ju kunna härledas till en person.

Samnytt har pratat med Ecoguards VD Björn Fagerdahl som inte vill svara på våra frågor i telefon.

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.