Thomas Johansson Hylte 2

Thomas Johansson. Foto: Polisen/Faksimil Facebook

Avslöjanden

AVSLÖJAR: SD-politiker krävde hårdare straff för kriminella – döms för bedrägeri

Publicerad 4/9/2021
Annons

Samnytt kan som första media avslöja att SD-politikern och kommuntoppen Thomas Johansson i Hylte har dömts för försök till bedrägeri. Enligt rättshandlingarna har kommunpolitikern försökt att lura ett försäkringsbolag på nära 20 000 kronor men avslöjades av sina egna foton. Johansson som tidigare har krävt satsningar på polisen och hårdare straff för brottslingar gömde sig samtidigt för polisen. Tingsrätten skonar honom från fängelse.

I början av november 2019 lämnade Thomas Johansson plötsligt sitt uppdrag som vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Hylte kommun, sin plats i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och nämnder. Detta utan någon närmare förklaring.

LÄS ÄVEN: SD-politiker häktad efter bombfynd

På torsdagen kom förklaringen från Halmstads tingsrätt. Johansson har stått åtalad för att ha krävt försäkringsbolaget Folksam på 16 998 kronor efter att han påstått ha bestulits eller tappat bort ett guldarmband i 18 karat vid en konsert 4 juli 2019, vilket Halmstadposten var först med att rapportera – dock utan att nämna politikerns namn.

Avslöjades av sina egna foton

Johansson uppgav till försäkringsbolaget att han saknade kvitto på armbandet och ombads därför komplettera sin förlustanmälan med fotografier för att styrka hur armbandet såg ut.

Enligt Johansson var bilderna tagna ett år före konserten där han ska ha förlorat armbandet. Men när Folksam undersökte bilderna såg handläggarna att dessa var tagna sex dagar efter den påstådda stölden.

Försäkringsbolaget har därför gjort bedömningen att förlusten aldrig ägt rum och att politikern försökt tillskansa sig pengarna genom ett bedrägeri. I deras egen utredning framgår det även att kommuntoppen hade skulder motsvarande 30 000 kronor hos Kronofogden.

Händelsen polisanmäldes och när polisen undersökte bilderna kunde tekniker slå fast att bilderna var tagna 2019-07-10. Vidare framgick det även att bilden skapats av en kamera på en Samsung Galaxy S9 – en likadan telefon som Johansson hade i sin ägo.

I ett polisförhör försvarade sig Johansson med att man hade tagit bilderna på armbandet med en systemkamera. Men av någon anledning hade just det minneskortet försvunnit.

Polisen om politikern: ”Håller sig undan”

När polisen senare vill hålla kompletterande förhör med Johansson lyser han med sin frånvaro. Det går att läsa i förundersökningsprotokollet att kommunpolitikern ”håller sig undan” och ”inte vill samarbeta” med diverse ursäkter.

SD-politikern: ”Ett missförstånd”

I samband med att fallet gick till åtal i januari fick Johansson frågan från Hallandsposten (2021-01-13) hur han ställde sig till misstankarna. Johansson förnekade brott och försvarade sig med att det hela var ett ”missförstånd”.

– Det är helt fel, det har blivit ett missförstånd mellan två olika parter. Jag ska ringa till försäkringsbolaget igen för det är de som ska dra tillbaka detta, berättade Johansson.

Kräver hårdare straff

I sociala medier har Johansson kampanjat ”för en ordningsmakt som kan hantera sitt uppdrag”. Johansson anser bland annat att det behövs fler poliser och skärpta straff.

Skonas från fängelse

Den 8 april meddelade Halmstads tingsrätt att brottet försök till bedrägeri om cirka 17 000 kronor motsvarar ett kortare fängelsestraff men att det i detta fall saknas särskild anledning att befara att Johansson kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Rätten beslutar därför att Johansson ska dömas till villkorlig dom och dagsböter 40 om 340 kronor, det vill säga 13 600 kronor.

LÄS ÄVEN: SD-politiker fälls för våldtäkt och sexköp

Detta är en av Samnytts exklusiva artiklar. Vill du se fler granskningar, reportage och avslöjanden?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons