När SVT gjorde reportage om att invandrare i förorten ”trakasseras” av polisen fick två unga män representera Stockholmsförorten Husby. De hävdade bland annat att det är ett ”trauma” att stoppas av polis. Men något den statliga televisionen undanhöll tittarna var att den ene av dem, 23-årige somaliern Mohamed Yusuf, är en dömd brottsling. Statstelevisionen vägrar dock svara på Samnytts frågor när vi ringer upp.
– Jag tror inte jag vill prata med dig överhuvudtaget faktiskt, säger lokale SVT-chefen Geronimo Åkerlund.

Det var i onsdags förra veckan som SVT Nyheter Stockholm sände ett reportage från Stockholms västra förorter. I reportaget intervjuas två invandrarmän som påstår att polisen ”trakasserar” och ”förföljer” invandrare bosatta där. Den ene av dem som intervjuas är 23-årige Mohamed Yusuf, som har somalisk invandrarbakgrund och bor i Husby.

– Du kanske är på väg till skolan eller till jobbet och kan åka på en visitering. De kan direkt börja tafsa på en, ta tag i en och börja kolla ens fickor, säger han i inslaget.

Mohamed anklagar dessutom polisen för att de brukar stoppa hans bil, och han har ingen förklaring till varför.

Jag vet inte. Du kanske sitter på ett visst sätt, du kanske har luva på dig, det kanske beror på att du är ung. Det är en onödig stress som kickar in. Det där kan vara ett trauma i sig, hävdar han.

Samnytt Skärmdump
Skärmdump
Skärmdump

Dömd för brott

Men Samnytt kan nu avslöja att det finns goda skäl för polisen att hålla koll på Mohamed Yusuf. Han är nämligen tidigare dömd för brott.

En natt i maj 2017 stal den 23-årige somaliern, tillsammans med tre andra unga invandrarmän, en motorcykel i Järfälla utanför Stockholm. Efter att ha brutit upp låset på motorcykeln kom gänget emellertid inte särskilt långt med sitt byte, och övergav MC:n i en skogsdunge. Alla fyra greps samma natt av polis.

Mohamed Yusuf dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och 40 dagsböter. Han dömdes även att, tillsammans med sina kumpaner, betala drygt 13.000 kronor i skadestånd. Domen överklagades till Svea hovrätt, men överklagan togs senare tillbaka varför tingsrättens dom vann laga kraft i januari 2019.

Mohamed Yusuf grips för MC-stölden. Foto: Polisen

De övriga i Mohameds gäng har efter domen för ett par år sedan dömts för fler brott, bland annat narkotika- och vapenbrott.

”Hur fan vet du att jag blivit dömd för brott?”

När Samnytt ringer upp Mohamed Yusuf för att fråga honom om han verkligen inte vet varför polisen brukar stoppa honom undviker han till en början våra frågor. Istället tycker han att vi ska komma till Husby för att göra reportage om hur det ser ut för invandrarna i förorten, och hur de bemöts av polisen.

– Ni får komma ner hit och kolla hur det är, hur det ser ut, mer än så har jag inget mer att kommentera utifrån nyhetsgrejen, säger han.

Men du är ju tidigare dömd för brott? Kan inte det vara en anledning till att polisen stoppar dig?

– Det kan vara. Det kan vara en anledning. Men det spelar ingen roll, det har inget med brott idag att göra och kriminalitet.

Men om polisen stoppar just dig kan det ju bero på att du tidigare begått brott?

– Men det pågår ju kontinuerligt. De vet ju att jag gör annat idag, skola och så vidare, men det fortsätter liksom. Det sker ju inte bara mig, det sker ju alla människor därute oavsett de begått brott tidigare eller varit laglydiga.

Fast det var bara två år sedan domen mot dig vann laga kraft i Svea hovrätt?

– Jag fattar inte. Vad är det du försöker komma fram till? Jag förstår inte.

Jag tänkte om du hade någon förklaring till att polisen stoppar dig?

– Du är så petig. Och hur fan vet du att jag blivit dömd för brott?

Det är inte så svårt. Det går att ta reda på via domstolen.

– Men du, vi gör såhär, vi avslutar den här diskussionen så får du ha det bra!

Nyhetschefen Geronimo Åkerlund och ansvariga journalisten Michelle Derblom Jobe vill inte svara på Samnytts frågor. Foto: Pressbild/SVT

SVT: ”Jag tror inte jag vill prata med dig”

SVT-reportern Michelle Derblom Jobe, som gjorde inslaget om Mohamed Yusuf och om hur invandrarmän i Husby känner sig trakasserade av polisen, vill inte svara på Samnytts frågor när vi kontaktar henne via SVT:s växel.

– Mm, svarar hon när vi påpekar att en av de män hon gjorde reportage om är en dömd brottsling.

Det kände du till antar jag?

– Jag har faktiskt ingen lust att lämna någon kommentar till dig.

Du tänkte inte att det var en relevant aspekt att ha med i reportaget? Om du har en person som är dömd för brott, som du intervjuar och som pratar om att han känner sig trakasserad av polisen. Det kan ju finnas en legitim anledning till att polisen håller koll på just honom?

– Som sagt har jag inte någon lust att lämna någon kommentar till dig.

Inte heller Geronimo Åkerlund, nyhetschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter i Stockholm, vill svara på Samnytts frågor.

– Jag har inte tid att prata med dig och jag tror inte jag vill prata med dig överhuvudtaget faktiskt.

Varför vill du inte prata med mig?

– Jag har blivit så pass felciterad och jag gillar inte det sättet ni bedriver journalistik.

Felciterad?

– Jag tackar för mig faktiskt, hej!

Samnytt har även varit i kontakt med den man som fick sin motorcykel stulen i maj 2017. Han säger att det inte är den enda motorcykel som stulits från honom, och att han inte har någon kommentar till att SVT lyfte fram den person som stal hans MC.

Tycker du om det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.