AVSLÖJAR: Två sossar och en centerpartist STOPPADE utvisning av våldtäktsman
ÖVERENS. Tre nämndemän från S och C säger nej till utvisningen. Foto: Socialdemokraterna/Centerpartiet

Två socialdemokrater och en centerpartist röstade nej till att utvisa våldtäktsmannen Kusai Edrees. Det kan Samnytt avslöja idag. Kammaråklagare Hampus Sabel är besviken över förra veckans dom.
– Jag hade hoppats att han skulle utvisas, säger Sabel till Samnytt.

Förra veckan dömdes 38-årige syriern Kusai Edrees till två och ett halvt års fängelse för en våldtäkt i Mariestad i september förra året. Edrees våldtog då en ung kvinna som var på väg hem från en festkväll tillsammans med bekanta.

Men Edrees kommer att få stanna i Sverige efter avtjänat straff. Detta efter att domstolen avslagit kammaråklagare Hampus Sabels utvisningsyrkande.

LÄS MER: Våldtäktsman får stanna i Sverige – ”riskerar” värnplikt i hemlandet

– Jag är nöjd med domen så till vida att han blev dömd för brottet, säger Sabel till Samnytt.

Är det någon del du inte är nöjd med?

– För min del hade påföljden kunnat vara något strängare, och jag hade hoppats att han skulle utvisas i enlighet med mitt yrkande.

Åklagaren Hampus Sabel (t.v) vill skicka hem våldtäktsmannen Kusai Edrees (t.h) till Syrien. Foto: Facebook/Instagram

Två sossar och en centerpartist

De tre nämndemän som tillsammans med en rådman dömde i våldtäktsmålet är socialdemokraterna Daniel Arthursson och Lena Christersson samt centerpartisten Anna-Karin Gagnemyr. Förutom nämndemän är alla tre förtroendevalda företrädare för sina respektive partier och är aktiva inom lokalpolitiken i Skaraborg.

Samnytt har pratat med en av nämndemännen, Lena Christersson (S), som inte vill kommentera beslutet att låta den dömde våldtäktsmannen stanna i Sverige.

– Jag kommenterar aldrig sådana mål som jag sitter i till någon journalist över huvudtaget, säger hon.

Finns det någon anledning till det?

– Ja. Jag gör inte det. Jag gör aldrig det. Jag hänvisar till den domare som satt i sådana fall.

Samnytt har även sökt rådmannen i målet, Britta Ekström.

Överväger att överklaga

Åklagare Hampus Sabel säger till Samnytt att han ännu inte bestämt sig för om han kommer överklaga domen eller inte. Om den överklagas kommer han kräva att Kusai Edrees döms till ett längre fängelsestraff än det han dömdes till av tingsrätten.

– Jag tycker att det finns utrymme för det, säger han.

Sabel kommer i sådana fall även yrka utvisning för våldtäktsmannen, eftersom han inte anser att denne ska få stanna kvar i Sverige.

– Jag har inte detaljanalyserat domstolens resonemang på det sättet, men min uppfattning är att hans anknytning till Sverige inte är så stark att den väger tyngre än skälen för att utvisa honom med tanke på vilken typ av brott det rör sig om, säger kammaråklagare Hampus Sabel.

LÄS ÄVEN: Åklagare ville utvisa marockansk tjuv – då satte SD-nämndeman stopp

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.