Samhällsnytt kan idag avslöja att Liljeholmskajens vårdcentral i Stockholm anlitar en falsk läkare från Iran som inte har någon läkarlegitimation i Sverige. När vi konfronterar vårdcentralens ägare Shaista Syed indikerar hon att hon visste om mannens bakgrund sedan tidigare. Samtidigt går hon till attack mot Samhällsnytt: ”Du har ingenting med detta att göra!” Tidigare utreddes mannen för sexuellt ofredande mot en kvinnlig patient på en annan vårdinrättning.

Enligt uppgifter i folkbokföringen invandrade mannen som nu är i 60-års åldern till Sverige i början av 1980-talet från Iran. Hans födelseort är hamnstaden Bandar Abbas som ligger inte långt från gränsen till Pakistan. Idag arbetar mannen på Liljeholmskajens vårdcentral i Stockholm. På vårdcentralens hemsida tituleras han som legitimerad läkare.

När Samhällsnytt kontrollerar hans legitimation med namn och personnummer hos Socialstyrelsen visar det sig dock att mannen saknar läkarlegitimation i Sverige – och aldrig heller har ansökt om en.

Enligt Socialstyrelsen får endast personer som innehar en svensk läkarlegitimation kalla sig läkare i Sverige.

Innan han fick jobb på Liljeholmskajens vårdcentral arbetade mannen på en annan vårdcentral i södra Stockholm – där han blev polisanmäld för sexuellt ofredande av en kvinnlig patient 2010. Händelsen rapporterades till Inspektionen för vård och omsorg. Av en tjänsteanteckning som Samhällsnytt har tagit del av följer att IVO redan då fått kännedom om att mannen arbetar som läkare utan någon legitimation – men ignorerade denna omständighet.

Så småningom lade polisen ner ärendet. IVO valde att avsluta sitt tillsynsärende med ett telefonsamtal till vårdcentralens chef:

”Verksamhetschefen uppger att hon kommer att följa mannen under hans anställning på vårdcentralen. Socialstyrelsen kommer för närvarande inte att vidta några ytterligare åtgärder i ärendet. Ärendet avslutas.” står det i anteckningen.

Mannen har dock fått ett nytt jobb – hos den privatägda Liljeholmskajens vårdcentral som ägs av två kvinnliga läkare. En av dem är Shaista Syed som immigrerat till Sverige från Karachi i Pakistan 1974, enligt Skatteverkets uppgifter. När Samhällsnytt ringer henne för att ställa frågor om mannen blir det tydligt att uppgifterna inte är en nyhet för henne. Istället för att svara går hon direkt till attack mot oss:

– Jag tänker inte svara på några frågor om min vårdcentral. Vad har du med det att göra??

Som sagt jag är journalist och arbetar med en artikel. Har du sett den här mannens läkarlegitimation?

– Vad är det för problem? Jag vet vad vi gör, vad vi håller på det.

Har du sett hans läkarlegitimation?

– Det spelar ingen roll! Varför vill du fråga de här frågor till mig? Varför??

Spelar det ingen roll för dig om han har en läkarlegitimation?

– Jag vet vad vi gör. Jag tänker inte svara på sådana frågor!

Varför vill du inte svara?

– Därför att det är min verksamhet, jag vet vad jag håller på med och jag känner vem jag anställer. Varför ska jag svara på dina frågor??

Därför att allmänheten har rätt att veta om ni anställer en falsk läkare på er vårdcentral?

– Jag vet vad vi anställer. Jag anställer inte bara så där. Jag har information och allting när vi anställer. Jag vill inte svara på dina frågor. Jag vill inte att du ska ringa hit igen!!

Vi har faktiskt varit i kontakt med Socialstyrelsen som bekräftar att den här mannen inte har någon läkarlegitimation i Sverige. Vad är din kommentar till detta? Är det inte ditt ansvar som vårdgivare att kontrollera hans legitimation?

– Nej, jag vill inte svara på dina frågor. Jag vet vem jag anställer. Jag känner honom. Ok?

Du känner honom? Menar du att det räcker för att bli anställd som läkare i Sverige?

– Ja!

Ja?

– Man behöver inte vara legitimerad läkare för att arbeta som läkare i Sverige.

Men det står ju på er hemsida att han just är en legitimerad läkare?

– Hörru, jag sitter med en patient och jag vill inte svara på dina frågor. Ring inte hit! Hej!

Enligt Socialstyrelsen måste man antingen ha en läkarlegitimation eller – i vissa fall – ett särskilt förordnande för att arbeta som läkare i Sverige. Yrkestiteln läkare är skyddad. Att utge sig för en läkare utan att vara det är ett brott som heter föregivande av allmän ställning och som straffas med upp till två år i fängelse om brottet bedöms som grovt.

När vi ringer Shaista Syed igen för att ställa frågor om misstankar om sexuellt ofredande mot en patient som riktats mot mannen tidigare vill hon inte svara på de frågorna heller.

Liljeholmskajens vårdcentral har ett löpande avtal med Stockholms läns landsting vilket möjliggör för företaget att debitera landstinget för patientbesök och de vårdtjänster som det tillhandahåller. Samhällsnytt söker landstinget för en kommentar om situationen på vårdcentralen samt omfattningen av utbetalningar till företaget. Under 2017 gjorde vårdcentralen en vinst på drygt 800 tusen kronor.

Vi har även upprepade gånger sökt den iranske mannen för en kommentar – utan framgång.