Majd Alsis (t.v.) och Abed Salameh

Inrikes

Bad SFI-elev dämpa sig – blev stucken med kniv under lektion

Publicerad 12/26/2017
Annons

➤ Knivdrama på SFI i Malmö: offret höll på att förblöda men ingen utvisning yrkades av åklagare. Varning för starka bilder!

Dramat utspelade sig den 29 augusti i år i en klass för nyanlända på Celsiusgymnasiet i Malmö. Under en lektion i svenska för invandrare började 18-årige syriern Majd Alsis föra öväsen. Enligt vittnesmål i polisens förundersökningsprotokoll ska han bland annat sagt ”Vad är detta för bajsklass?”:

”Vi hade arbetsro, det var lugn och ro i klassrummet. Vi satt och jobbade med våra läxor. Men det verkade som Majd blev less på oss, han var nog uttråkad och ville att vi skulle släppa våra skolarbeten och sitta och prata med honom istället. Då började han prata på ett nedvärderande sätt om klassen.”

Detta fick 17-åriga Ali från Irak som satt framför honom att reagera. Han vände sig om och tittade på Majd vilket ska ha retat upp honom och resulterat i en rad förolämpningar mot Ali och hans mor. Slutligen bad Ali Majd att komma ut från skolan för att lösa det. Enligt gärningsmannen skallade Ali honom på gatan som ett straff för förolämpningarna. De bägge togs till rektorn där Majd lovade att det hela inte skulle föranleda några hämndaktioner.

Men riktigt så blev det inte. Bara några minuter senare ringer Majd in två år äldre Abed Alelah Salameh, palestinier från Syrien, för att straffa Ali. Båda männen knuffade bort läraren som försökte att stoppa dem och stormade in i klassrummet under en pågående lektion.

Händelseförloppet gick sedan snabbt enligt domen:

”Både Abed Salameh och Majd Alsis tog sedan upp stolar och kastade mot honom. Någon stol träffade honom på benet. Sedan tog Abed Salameh upp en kniv. Abed Salameh höll kniven framför sig med lyft arm och högg mot honom. De befann sig då i mitten av klassrummet. Han försökte komma undan kniven och backade bakåt, in i klassrummet. Han höll armarna framför ansiktet för att skydda sig. Till sist befann han sig i hörnet längst in i klassrummet. Han märkte inte direkt när han blev huggen med kniven.”

Ali fick en artär i armen avskuren helt med stor blodförlust som följd. Enligt vittnen sprutade blodet så kraftigt att möbler i klassrummets andra hörn blev nerblodade. Efter misshandeln sprang gärningsmännen från skolan medan Ali transporteras till akut med ambulans. Sjukvården hade svårt att stoppa blödningen:

”Tourniquet släpps och det pulserar direkt större mängder blod. Man får därför sätta på den igen”.

Ungdomen opereras akut för att sy ihop artären. Under tiden arbetar polisen med att gripa gärningsmännen. Tack vare övervakningskameror och vittnesmål identifieras bägge snabbt. Det som dock gäckar polisen är varför Abed Salameh skulle ta till så kraftigt övervåld för att hämnas en helt för honom okänd Ali för Majds räkning.

Klicka på bilden nedan för att komma åt opixlad version:

Av förundersökningsprotokollet följer att de till en början jobbar utifrån flera hypoteser – bland annat att Ali kan ha varit inte helt okänd för palestiniern och att det kan ha funnits en tidigare historik mellan de två.

Men efter tömningen av de misstänktas telefoner verkar polisen ha landat i en annan teori om varför Salameh knivhögg Ali, detta efter att de upptäckt sms-meddelanden mellan gärningsmännen där Salameh kallar Majd ”Älskade Haidar” med ett hjärta.

I Salamehs mobil hittas även en annan konversation på arabiska med en kontakt som heter ’Mitt Allt’ i telefonboken. Polisen verkar vara övertygad om att bakom ’Mitt Allt’ döljer sig ett annat nummer som tillhör Majd och att förhållandet de två gärningsmännen emellan utgör ett motiv för brottet.

Majd Alsasi förnekar att han hade ett annat mobilnummer. Flera konversationer och sms-meddelanden är också raderade och kunde inte återskapas. Vid en jämförelse av tidpunkter för telefonsamtal och sms-meddelanden till ’Mitt Allt’ verkar det dock som att Salameh försökt att nå numret vid samma tid som han ringde till Majds andra telefonnummer:

Av sms-konversationerna framgår att Salameh försökte få pengar för att betala 10 tusen kronor – ”för att hans namn inte ska bränna”. Han övernattar hos olika vänner och säger sig leva på bidrag om tre tusen kronor i månaden i avsaknad av jobb. År 2013 försökte Salameh att komma till Sverige tillsammans med sin mor på anknytning till sin syster. I överklagandet menade han att både han och modern förlorat sina arbeten i Syrien och fick fly till Libanon där de saknar möjligheter till försörjning.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen i Malmö ansåg dock att det inte finns något starkt beroendeförhållande mellan släktingarna och att ansökan därför skulle avslås. Senare kom de två dock till Sverige ändå på egen hand – och fick ett uppehållstillstånd automatiskt enligt Migrationsverkets riktlinjer om skyddsbehov för syrier.

LÄS ÄVEN: Knivhugg mot hjärta på ”Sveriges bästa bibliotek”

Den 19 december kom en dom i målet: Majd Alsis döms till 1 år och 4 månader i fängelse medan Abed Salameh döms till två års fängelse. Trots att Abed Salameh är tidigare dömd för ringa misshandel yrkas ingen utvisning i något av fallen.

Förundersökningsprotokollet och domen kan laddas ned på följande länkar: Malmö TR B7448-17 Aktbil 73 och  B7448-17

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons