Norrtälje ICA Flygfyren 2

Gänget/Bitmärke på offret. Foto: Polisen

Inrikes

Bad syrier sluta röka vid butik – blev rånad, biten och sparkad i huvudet

Publicerad 5/24/2021
Annons

Två nyanlända från Syrien kunde inte acceptera när en Norrtäljebo bad dem att inte röka precis utanför entrén till den lokala ICA-butiken. ”Sluta jiddra – kusin får röka var han vill” meddelade gänget mannen innan de gick till attack mot honom. Mannen rånades på plånbok, blev biten i handen och sparkad i huvudet flera gånger. Syrierna skonas nu från fängelsestraff samtidigt som åklagare aldrig yrkade på utvisning.

Det var den 11 november förra året som en man besökte ICA Kvantum Flygfyren vid 18-tiden för handla yougurt. När han lämnade livsmedelsbutikens entré klev han rakt in i ett rökmoln vilket fick honom att reagera, något som Norrtelje Tidning var först att rapportera om.

LÄS ÄVEN: Köpte pizza – blev brutalt nedslagen och rånad av gäng

Gänget: ”Sluta jiddra – kusin får röka”

Flera butikskunder fick bevittna hur mannen sade till 19-årige Mohamad Al Sabbagh och 21-årige Ayham Alsabagh att inte röka precis utanför entrén. Då svarade gänget, som även bestod av ytterligare en ”utländsk” man som inte åtalas, att butikskunden skulle ”sluta jiddra”. En person i gänget sa att hans ”kusin får röka var han vill”.

Gänget hoppade på mannen som föll till marken. Han tappade ut sina inhandlade produkter och plånbok. I samband med att gänget överröste butikskunden med tiotal slag och sparkar stal de även hans plånbok. Ett vittne berättade att butikskunden fick motta slag och sparkar i huvudet.

Vidare framgår att omkring 10-20 personer ska ha bevittnat bråket utan att ingripa för att hjälpa butikskunden. Åskådarna nöjer sig med att skrika att de ska sluta bråka.

I samband med att gänget flydde från platsen kunde butikskunden ta upp sin mobiltelefon och fotografera. Det hjälpte polisen som senare kunde gripa personerna i centrala Norrtälje.

Gänget

När butikskunden försökte att ta tillbaka sin plånbok från en av syrierna blev han biten i handen vilket orsakade ett blodigt sår.

Brotten motsvarar fängelse – männen skonas

Syrierna har förnekat brott och hävdat att det är butikskunden som har börjat bråket. Men kammaråklagare Tomas Engman har kunnat visa en mobilfilm från platsen och även använt sig av vittnen för att styrka att butikskunden utsattes för misshandel och blev bestulen på sin plånbok.

Bild ur en av gärningsmännens telefon. Foto: Polisen

Den 27 april meddelade Norrtälje tingsrätt att männen döms för överfallet. Men trots att rätten konstaterar att brottet motsvarar fängelse anser man att villkorlig dom med samhällstjänst och skyddstillsyn är tillräckliga påföljder.

Mohamad Al Sabbagh folkbokfördes i Sverige 2016 och erhöll svenskt medborgarskap 2019. Sedan invandringen har han dömts för våldsamt motstånd och flera stölder varav en grov senast i slutet av december 2020. Det framgår av domslutet att Al Sabbagh skonades från fängelse i fyra månader och istället fick samhällstjänst.

Al Sabbagh döms nu för ett fall av misshandel och ringa narkotikabrott. Enligt rätten motsvarar brotten fängelse i två månader men han får istället villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar.

Mohamad Al Sabbagh. Foto: Polisen

AyhamAlsabagh, folkbokfördes i Sverige 2017 och har enbart syriskt medborgarskap. Sedan invandringen har han dömts för våldsamt motstånd, stölder och narkotikabrott. Det framgår av en dom i mars 2020 att Alsabagh skulle dömts till fängelse i en månad men straffet omvandlades till samhällstjänst.

Alsabagh döms nu för ett fall av misshandel. Enligt rätten motsvarar brotten fängelse i tre månader men han får istället skyddstillsyn med samhällstjänst 80 timmar.

Detta trots att Frivården i ett utlåtande konstaterar att Alsabagh inte är lämplig för samhälltjänst på grund av missbruksrelaterad problematik i närtid – men enligt rätten har Alsabagh på egen hand tagit hand om problematiken.

Ayham Alsabagh. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Äldre hemlös ville åka tunnelbana – blev oprovocerat misshandlad av rinkebygäng

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons