alice bah kuhnke

Foto: Anders Henrikson / CC BY.

Inrikes

Bah Kuhnke vill att EU fördömer amerikansk polis: ”Förutsätter rasism i alla rum jag går in i”

Publicerad 6/17/2020
Annons

På initiativ av Alice Bah Kuhnke (MP) ska EU-parlamentet på fredag rösta om att fördöma den påstådda rasismen och brutaliteten inom den amerikanska polisen. Enligt Bah Kuhnke har hon själv utsatts för rasism i hela sitt liv.

Utöver ”rasismen” och ”brutaliteten” inom den amerikanska polisen tar resolutionen även upp den ”strukturella rasismen” i Europa. Enligt Bah Kuhnke vore det en viktig markering ifall parlamentet röstar för ett fördömande.

– Det är ett utbrett problem och det har kommit ett flertal rapporter som fastställer att de 15 miljoner människor som lever i EU med afrikansk härkomst utsätts för rasism och diskriminering. Trots att det finns fakta är det bara hälften av länderna som har en plan och strategi för att arbeta mot rasism, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Bah Kuhnke har hon utsatts för hot på grund av sin hudfärg sedan hon var liten och hon förutsätter rasism vart hon än vänder sig.

– Självklart. Jag har varit en svart kvinna i hela mitt liv. Jag har utsatts för hot på grund av min hudfärg sen jag var barn. Tyvärr har det blivit en del av min verklighet, jag har som många andra normaliserat rasism. Jag förutsätter den i alla rum jag går in i, i alla möten jag har. Men det betyder inte att jag accepterar den.

Amerikanska fakta är dock att det främst är svarta som skjuter andra svarta och att svartas våld gentemot vita är betydligt högre än vice versa, samt att polisen dessutom oftare skjuter vita.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons