Vid massmordet i Örebro i februari blev det tydligare än någonsin att allmänhetens förtroende för de traditionella medierna då det verkligen gäller är helt och hållet urholkat. Trycket på Samnytt var extremt men även på Flashback, dit så pass många sökte sig för att få korrekt information att sajten inte mäktade med. Nu går internetleverantören Bahnhof in och säkerställer att Flashback förblir online även under extrema trafiktoppar.

Att alternativmedier överhuvudtaget kom till var på grund av traditionella mediers ovilja att rapportera verkligheten så som den är och att människor inte kände igen sig i bilden som förmedlades – ett problem som kvarstår än i dag i allra högsta grad.

Vid större händelser som skjutningar och terrordåd är det till alternativa kanaler många vänder sig för att få en ofiltrerad bild utan tillhörande pekpinnar. Ett av dessa ställen är Flashback som länge varit ett forum där allt mellan himmel och jord diskuteras öppet.

Vid massmordet i Örebro den 4 februari i år utsattes Flashback för ett så pass starkt tryck att sajtens servrar inte mäktade med. Det är något som internetleverantören Bahnhof vill förhindra sker igen:

För att stärka Sveriges viktigaste plattform för fri information går Bahnhof nu in och sponsrar Flashback med ny, modern infrastruktur i det kärnvapensäkra datacentret Pionen. Uppgraderingen ska säkerställa att sajten står stark under trafiktoppar, kriser och andra extrema förhållanden.

Vad som enligt Flashbacks grundare Jan Axelsson krävdes var ett nytt rackskåp, fler och kraftfullare servrar och en snabbare fiberlina – vilket också är vad Bahnhof gått in med.

Foto: Bahnhof

– Vi hade redan påbörjat arbetet med att köpa in fler servrar och bygga om källkoden, men händelsen i Örebro aktualiserade frågan ytterligare. Vad händer vid en ännu större attack? Inte för att förminska det som hänt, men vad händer om någon ännu allvarligare inträffar? säger Jan Axelsson.

Flashback är mer än ett forum på nätet – det är en institution för yttrandefrihet. Här ställs de frågor man inte vågar lyfta någon annanstans. Det är en säkerhetsventil där vem som helst kan göra sin röst hörd, visselblåsa och dela information utan censur. Här når verkliga vittnesmål ofta allmänheten långt innan traditionella medier rapporterar.

Den uppgraderade infrastrukturen har ett värde på 200 000 kronor.

– Flashback är en del av en robust, decentraliserad digital infrastruktur, som är särskilt viktig i kristider. Visst kan anonymiteten på Flashback ha sin baksida, men uppsidan är så mycket större. I sin helhet är Flashback en bastion för yttrandefrihet och en grundsten i Sveriges totalförsvar, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Fri information

Enligt Karlung handlar det om mer än bara en teknisk uppgradering och framhåller att med växande cyberhot och osäkerhet i omvärlden måste man säkerställa att plattformar för fri information kan stå emot såväl tekniska som politiska påfrestningar.

Flashback har varit betalande kund hos Bahnhof i över 15 år men detta är första gången företaget aktivt går in och stödjer plattformen.

LÄS ÄVEN: Flashback-grundare åtalas – censurerade inte forum