Bahnhof
Inrikes

Bahnhof travesterar Kinas annons i DN – uppmärksammar det svenska övervakningssamhället

Publicerad 9/22/2019
Annons

I en ny kampanj som lanserades på fredagen gör internetleverantören Bahnhof en parafras på den omdiskuterade helsidesannons med statlig kommunistpropaganda som DN publicerade häromdagen. Bahnhof använder sig av en liknande layout för att poängtera att övervakningssamhället finns betydligt närmare än i Kina.

På fredagen uppmärksammades det hur Dagens Nyheter publicerat en helsidesannons signerad ”Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong” i vilken den kommunistiska diktaturen informerar om sin syn på den senaste tidens omfattande protester i Hongkong.

LÄS ÄVEN: Dagens Nyheter megafon för kinesisk kommunistpropaganda

Därefter har Bahnhof att använt sig av en liknande layout för att uppmärksamma invånarna att Datalagringsdirektivet återinförs vid månadsskiftet. I ett inlägg på Facebook skriver Bahnhof att de ödmjukt tackar både Dagens Nyheter och Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong för påminnelsen:

Med anledning av dagens publicering av en ”annons” från Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong i DN, vill vi ödmjukt tacka både DN och Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong för påminnelsen om det finns länder som inte litar på sitt folk eller demokrati.

Länder som fängslar journalister, tystar meningsmotståndare och censurerar omvärlden. Länder som övervakar sina medborgare både digitalt och med kameror på gatorna. Länder som inte är som Sverige, eller?

Internetleverantören uppmärksammar Sveriges medborgare på att Datalagringsdirektivet återinförs den 1 oktober. Direktivet innebär att allt som man göra via telefon, mobiltelefon och internet ska registreras och sparas utan att det finns misstanke om brott – det kallas generell datalagring.

Vidare skriver Bahnhof att innebörden av rätten till ett privatliv urholkas och förminskas i rasande takt:

Det är inte länge sen då tonen i tidningar och media var hård mot detta, det skulle inte få förekomma bevakning av vanliga enskilda privatpersoner så länge man inte var misstänkt för brott – för så fungerar inte en demokratisk rättsstat där folket är makten.

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att alla har rätt till ett privatliv, men innebörden av detta urholkas och förminskas i rasande takt. Och nu inför alltså den svenska staten generell datalagring samtidigt som de talar om förbud för näthat, förbud mot alternativ media, förbud mot vissa politiska sammankomster.

LÄS ÄVEN: Bahnhof varnar för regeringens nya integritetskränkande lagar

Nedan följer deras informationsblad:

I Facebookinlägget förmedlar Bahnhof även ett meddelande från verkställande direktör Jon Karlung som slår fast att de alltid kommer motverka generell övervakning:

”Vi kommer göra vad vi kan för att bygga bort alla möjligheter till generell övervakning med tekniska medel. Det finns en arsenal av åtgärder som vi kan göra och som även enskilda privatpersoner kan göra. Vi är för ett fritt, öppet nät och står upp för rätten till privat kommunikation utan att utsättas för godtycklig övervakning.

Bahnhof är inte motståndare till datalagring i syfte att bekämpa brott, men vi anser att det ska ske på ett rättssäkert sätt. Vi anser att datalagring, övervakning och tillgång till känsliga personuppgifter ska begränsas av strikta proportionalitetskrav som bland annat innebär att det måste finnas misstanke om grov brottslighet, och att en domstol ska besluta om tillgången till uppgifter i varje enskilt fall.”

”Tack för att ni står för sunt förnuft”
I kommentarfältet nedanför Facebookinlägget har många uttryckt en stolthet att vara kund hos internetleverantören.


https://www.facebook.com/B4hnh0f/posts/2203973979732152

LÄS ÄVEN: LÄS ÄVEN: Bahnhof-reklam fälldes för objektifiering av kvinna – frias vid omvända könsroller

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
745Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons