Bakslag för rödgröna energipolitiken: Allt fler kopplar bort sig från elnätet och kör dieselgenerator
Bild: Faksimil SVT / Facebook.

Honnörsorden för regeringens energipolitik har varit ”grön” och ”klimatsmart”. I många fall har resultatet dock blivit det motsatta. De skenande elpriserna till följd av nedlagd kärnkraft och storsatsning på opålitlig vindkraft har fått elpriserna att skena och de som kan kopplar nu bort sig från elnätet och producerar sin egen el med dieseldrivna generatorer.

Samnytt rapporterade i slutet på oktober om tomatodlare som övervägde att övergå till egenproducerad el med ett dieseldrivet kraftverk på gården. Priserna hade redan då skjutit i höjden men var ännu inte i närheten av dagens toppar på 6 kronor per kilowattimme men ändå så höga att de äventyrade verksamheten.

På riksnivå har den rödgröna energipolitiken lett till att det oljeeldade kraftverket i Karlshamn måst dra igång med avsevärda utsläpp av klimatpåverkande CO2 och andra otrevliga ämnen i atmosfären. Nu följer allt fler lokala aktörer efter.

LÄS ÄVEN: Dubblad elnota för tomatodlare – två miljoner i månaden

Får inga subventioner som IT-jättarna

De stora IT-aktörer som bygger serverhallar i Sverige garderar sig nu med dieselaggregat mot Sveriges opålitliga elförsörjning. För mindre företag som inte får samma kraftiga prissubventioner som exempelvis Facebook är det inte bara elbristen som utgör ett hot utan också det skyhöga elpriset.

Ett exempel är grisbonden Per Ohlsson i Skåne som har bråda dagar nu när det lackar mot jul och skinkan ska stå på bordet i varje svenskt hem. Att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt när elen koster 6 kr/kWh är omöjligt.

Billigare producera egen el med diesel

Även om dieseln också rasat iväg prismässigt till följd av regeringens energipolitik så blir det ändå väsentligt billigare för Per att koppla bort sig från elnätet och själv försörja gården med el med dieseldrivna generatorer. Bättre för luften och klimatet blir det däremot inte, erkänner Per.

När energipolitiken ser ut som den gör har han emellertid inte något val – inte om gården ska undvika konkurs. Dieselgeneratorn var egentligen tänkt endast som reservkraft vid strömavbrott – som man idag, även det som en konsekvens av den förda energipolitiken, måste gardera sig bättre mot än tidigare – men aggregatet får nu rycka in som mer permanent strömförsörjare.

– Det är inte det absolut miljövänligaste sättet att göra detta men det är ändå en hälsning till Stockholm att jag kan producera strömmen billigare här än jag kan köpa från nätet, säger Per i en kommentar till SVT.

Facebook-inlägg gick viralt

För att visa vad politikerna ställt till med beslöt Per även att lägga ut ett videoklipp på Facebook där han kritiserar ”regeringens slarv och oförmåga att föra en vettig energipolitik” som riskerar att ruinera honom. Inlägget där bland annat Annika Strandhäll och Anders Ygeman namnges har gått viralt.

– Reaktionerna har varit ofantliga. Det var inte alls vad jag hade förväntat mig.

Ska även skaffa solpaneler

Samtidigt som Per måste se om sitt företag och sin ekonomi, vill han gärna så långt möjligt undvika att smutsa ned luften. Han tvekar inte att dra igång dieselkraftverket varje gång som priserna stiger över ”break even” i företagets ekonomiska kalkyl men planerar även att köpa in solpaneler framåt våren.

Att staten tar sitt ansvar att säkerställa att alla i landet har elförsörjning till priser som de har råd med är inget som Per och många med honom längre litar på.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.