Snart kommer den med ett giltigt pass eller nationellt id-kort att kunna aktivera ett digitalt id-kort i mobilen. Ambitionen är att man i framtiden ska kunna lämna id-handlingarna hemma.

Möjligheten att aktivera det digitala id-kortet i mobilen träder i kraft på måndag den 19 juni. Förutom ett pass eller nationellt id-kort är ytterligare ett krav att man har mobilt BankID. Sedan är det upp till respektive företag att välja ifall man accepterar det digitala id-kortet som en identitetshandling eller inte.

LÄS ÄVEN: Skatteverket: Hejdlöst fuskande med utlänningars ID-kort

På Finansiell ID-Teknik BID AB, företaget bakom BankID som ägs av flera svenska banker, hoppas man att det ska kunna användas för exempelvis att köpa varor med åldersgräns och hämta ut paket.

– På sikt hoppas vi att man kan lämna id-handlingarna hemma, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på Finansiell ID-Teknik, till DN.

Postnord och DHL

Både Postnord och DHL har meddelat att det kommer gå att hämta ut deras paket med det digitala id-kortet – dock kommer det inte att kunna användas som resehandling vid flygresor eller utlandsresor.

När man ska legitimera sig med digitalt id-kort måste man först ange pin-kod eller läsa av sitt fingeravtryck alternativt ansikte, och id-kortet är sedan aktivt i två minuter. Det har samma giltighetstid som den fysiska id-handlingen och lagras endast på den telefon där du aktiverat den.

LÄS ÄVEN: Pass fortsätter att ’försvinna’ trots lagändring