terrorister-svenska-flagga

saharan kotogo, CC BY-SA 4.0 / ERROR:26, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Barn till terrorgrupps ledare finns i Sverige

Publicerad 4/18/2023
Annons

I ett inslag på somalisk tv nyligen intervjuades en före detta medlem av den islamiska terrorgruppen al-Shabaab. Enligt mannen befinner sig vuxna barn till två av gruppens högsta ledare i Sverige. En av dessa har identifierats.

Det är sajten Doku som tagit del av inslaget på Somali National TV och identifierat en son till Fuad Shangole, al-Shabaabs ”financial facilitator”.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist poserade med lik – döms till ett par månaders fängelse

Fuad Shangoles riktiga namn är sannolikt Fuad Mohamed Khalaf. 1992 fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige och under de nästkommande tio åren fick också hans fru och deras då sex barn permanenta uppehållstillstånd.

Efter att han gjort sig känd som jihadistpredikant i en moské i Rinkeby och det förekom uppgifter om att han rest till terroristmiljöer i Afghanistan fick Säpo upp ögonen för honom. På grund av detta lämnade han och familjen Sverige 2004 för Somalia där han tog sig upp i al-Shabaabs topp. På den posten blev han listad av den amerikanska regeringen som en av särskilt eftersökta terrorister.

Vill till Sverige

Den som numera befinner sig i Sverige ska vara en av Fuad Shangoles söner som föddes här 1994. Efter att familjen återvände till Somalia har han vid två tillfällen ansökt om uppehållstillstånd i Sverige, en gång från Malaysia 2010 och en gång från Sudan 2013. Båda avslogs.

2020 tog han sig till Sverige och ansökte om uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Säpo beslutade att ansökan skulle avslås av säkerhetsskäl och Migrationsverket utvisade honom till Somalia med förbud att återvända under tio år.

Detta beslut har han överklagat och påstod sig riskeras utsättas för skyddsgrundande behandling av somaliska myndigheter på grund av att han är son till Fuad Shangole. Han påstår sig också riskeras utsättas för samma slags behandling av al-Shabaab då han inte har anslutit sig dit. 

Säpo och Migrationsverket höll dock inte med och i nuläget ska han att sitta i förvar i Boden medan han väntar på utvisning.

Greps med svenskt pass

För ett par veckor sedan grep säkerhetstjänst på Costa Rica ytterligare en av Fuad Shangoles söner som använt sig av svenskt pass utställt på en annan person med somalisk bakgrund. Efter detta ska han ha förts till Nicaragua och lämnats över till FBI.

Vem eller vilka av den andre al-Shabaabledaren Ali Dheeres barn som befinner sig i Sverige är än så länge oklart.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorist en av fyra dömda för kravaller i Örebro

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons