Faksimil Youtube

Inrikes

Barnmorskeförbundet larmar – över 900 gravida utan plats

Publicerad 5/9/2021
Annons

Patientsäkerheten för blivande mammor har blivit lidande i Region Stockholm, varnar Barnmorskeförbundet. Det är ofta fullt på alla förlossningskliniker i regionen och platser måste lösas akut. Dessutom råder personalbrist.

Under de senaste fyra åren har cirka 28 000 barn per år fötts i Stockholm. Nu har Region Stockholm för första gången undersökt hur många blivande mammor som nekats plats på förlossningsklinik när det var dags för dem att föda. Förra året skickades 80 av dem till ett annat län och hela 929 kvinnor fick inte någon plats alls, enligt SVT.

– Den födande hamnar i ett rum som inte är avsett för förlossning, där det saknas medicinsk utrustning och man kanske inte kan erbjuda lustgas, säger Elin Hallgren, Barnmorskeförbundets ordförande i Stockholm, till SVT.

LÄS ÄVEN: Skulle föda barn – blev förlamad för livet av sjukhusets bedövning

Tvingades föda i duschen

Anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vittnar om att åtminstone ett barn avlidit på grund av att mamman inte fått någon plats på förlossningen. En annan kvinna som nekades plats tvingades istället föda sitt barn i duschen hemma.

Platsbristen leder till att mamma och barn ibland tvingas lämna förlossningen tidigare än de borde enligt Hallengren. Dessutom gör personalbristen att barnmorskorna tvingas arbeta på ett vis som hon menar inte är patientsäkert.

Enligt regionens blågröna styre ska ersättningen till förlossningsvården nu höjas med 50 miljoner kronor om året, åtminstone fram till valet 2022 då det ska utvärderas på nytt.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons