Basketspelaren Jonas Jerebko stängs av från svenska landslaget sedan han skrivit kontrakt med en ny rysk klubb. Svenska Basketbollförbundet (SBBF) skriver i ett pressmeddelande att hans beslut strider mot förbundets värderingar.

Jonas Jerebko, född i Sverige men med en pappa från USA, gjorde debut i den nordamerikanska proffsligan NBA 2009. Där spelade han i tio säsonger för klubbarna Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz och Golden State Warriors.

2019 skrev den idag 35-årige basketstjärnan istället kontrakt med Moskvaklubben BK Chimki som han spelade för i två säsonger. I början av förra året lämnade han den ryska klubben sedan hans kontrakt brutits och han, enligt egen utsago, inte fått betalt enligt överenskommelse.

Ny rysk klubb

Inför den kommande säsongen har Jonas Jerebko istället skrivit kontrakt med BK Chimkis främsta rival, CSKA Moskva. Med anledning av det har SBBF beslutat om att stänga av Jerebko från svenska landslaget. Bakgrunden är Rysslands invasion av Ukraina.

”Fredrik Joulamo, generalsekreterare i Svenska Basketbollförbundet, har under onsdagen pratat med Jonas Jerebko om hans val att spela i Ryssland och påtalat hur det direkt strider mot Svensk Baskets värderingar och vårt tydliga ställningstagande i frågan om Ryssland”, skriver SBBF i pressmeddelandet som fortsätter:

”Efter denna dialog har vi tyvärr tvingats konstaterat att det inte finns några förutsättningar för Jonas Jerebko att representera ett svenskt basketlandslag.”

CSKA Moskva ägs av det ryska gruv- och metallförädlingsföretaget Norilsk Nickel, som de två ryska oligarkerna Vladimir Potanin och Oleg Deripaska tillsammans är majoritetsägare i.