Elbilar hävdas vara lösningen på den påstådda klimatkrisen och det som ska förhindra jordens annalkande undergång, samtidigt är de allt annat än miljövänliga. Det är i synnerhet batterierna som många frågetecken finns kring och enligt en ny studie kan de bidra till utsläpp av ”evighetskemikalier”.

Det är de uppladdningsbara litiumjonbatterierna, som används i bland annat elfordon och för att lagra förnybar energi, som kan vara en växande källa till så kallade evighetskemikalier, PFAS. De förorenar mark och vattendrag och kallas evighetskemikalier för att de aldrig lämnar kroppen när de väl har konsumerats.

Forskare i USA upptäckte att laddningsbara litiumjonbatterier läcker ut PFAS i miljön under produktion och efter kassering. De kopplas till allvarliga hälsoproblem som cancer, högt kolesterol, nedsatt njurfunktion, sköldkörtelsjukdom, låg fertilitet, undertryckt immunförsvar och låg födelsevikt hos spädbarn. De befaras också påverka tillväxt, inlärning och beteendeutveckling hos spädbarn och barn.

PFAS-kemikalier har tidigare hittats i livsmedelsprodukter som färsk frukt och grönsaker, ett resultat av förorening av bekämpningsmedel.

Samtidigt ses litiumjonbatterier som en viktig del av den växande infrastrukturen för så kallad ren energi. De finns i elbilar, mobiltelefoner, medicinsk utrustning, smarta klockor, bärbara datorer och annan elektronik. Efterfrågan förväntas växa starkt under det kommande decenniet. Batterierna håller dock bara en viss tid innan de behöver bytas ut.

Åtta miljoner ton

I dagsläget återvinns bara fem procent av batterierna och studier förutspår att upp till åtta miljoner ton av dem kommer att gå till soptippar till 2040.

– Våra resultat avslöjar ett dilemma i samband med tillverkning, kassering och återvinning av infrastruktur för ren energi, säger professor Jennifer Guelfo vid Texas Tech University.