varmepump

Genrebild. Foto t.v: Holger.Ellgaard

Inrikes

Bedragare tjänade multum på värmepumpsbluff – utvisas i 15 år

Publicerad 12/18/2022
Annons

Behrouz Arasteh sålde in ett patent på en revolutionerande värmepump och fick svenska privatpersoner och företag att investera mångmiljonbelopp i uppfinningen. Problemet var bara att den supereffektiva värmepumpen inte existerade – och något patent fanns det aldrig.

I flera års tid lyckades Behrouz Arasteh med hjälp av sin värmepumpsbluff lura till sig många miljoner kronor i investeringar. Han kunde aldrig visa upp någon fungerande modell av värmepumpen, men uppgav att den kunde skapa mer värme än den energi som tillförs på grund av synkrotonteknik.

Bedragaren beskrev det som att ett magnetiskt fält inne i värmaren aktiverades och att detta ledde till att laddade partiklar (elektroner) accelererade och ökade i antal och då nådde en hög energinivå som, när partiklarna bromsades upp, gav ifrån sig energi i form av värme, rapporterar VVS-Forum.

70 miljoner i böter

Både privatpersoner och företag investerade enorma summor pengar i utveckling, produktion och kommersialisering av värmepumpen som skulle vara revolutionerande. Ett familjeföretag i Göteborg investerade hela 48 miljoner kronor i Behrouz Arastehs bluff.

Hovrätten för Västra Sverige bedömer att brottet är grovt eftersom det handlade om ansenliga summor pengar samt att brottet har ingått som ett led i planerad och systematisk brottslighet. Behrouz Arasteh döms till fem års fängelse, skadestånd på totalt 70 miljoner kronor till dem han bedragit, och utvisning från Sverige i 15 år. Domen gäller eftersom Högsta domstolen inte vill ta upp fallet.

LÄS ÄVEN: Hovrätten räddade kvar åldringsbedragare – nu häktad för bombdåd

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons