Alla utlänningar ska för att minska smittspridningen av coronaviruset enligt ett färskt regeringsbeslut kunna visa upp att man testat negativt för covid-19. Många som passerar gränsen är långväga asylsökare men den gruppen undantas från kravet.

Bestämmelserna som kommuniceras i en promemoria från regeringskansliet innebär – med mindre variationer beroende på avreseland – att den som anländer till Sverige måste ha testat negativt för covid-19 två dygn innan inresa.

Så här skrev regeringen:

Regeringen har den 3 februari fattat beslut om förordningsändringar som innebär att det införs ett generellt krav på uppvisande av intyg om negativt covid-19-test för inresa till Sverige. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år eller äldre, med vissa undantag som tas upp nedan.

Men för att kravet inte ska ”träffa fel” gör man ett undantag för ”personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl”, ett undantag som gäller för alla olika geografier som radas upp i promemorian.

Undantag gäller också personer som är bosatta i Sverige som reser utomlands och sedan återvänder hit. Barn och ungdomar under 18 år behöver inte heller uppvisa något test.

Inrikes­minister Mikael Damberg menar att beslutet – trots undantagen – ska leda till ett minskat inflöde av personer med de nya muterade varianterna av viruset som man inte vet om nuvarande vaccin biter på.

Regeln träder i kraft på lördag den 6 februari och gäller i ett första skede fram till och med den 31 mars.