Faksimil Facebook/Samhällsnytt

BEKRÄFTAT: Sexbrottslingen Moradi får stanna i Sverige

6.3K Shares

Migrationsdomstolen i Stockholm ger Moradi flyktingstatus. Samma församlingspedagog som anklagas för att ha försökt tysta sexbrottet mot den 14-åriga flickan skrev under intyget till stöd för Moradis asylansökan. Kvinnan är med i S-kvinnor i Östergötland samt ett antal asylvänliga grupper.

I flera artiklar har Samhällsnytt uppmärksammat den afghanske profilen Arif Moradi som omfamnats av det mediala och politiska etablissemanget i Sverige, minglat med statsministern och socialdemokratiska toppar, men som i oktober 2017 dömdes för sexuellt ofredande mot en minderårig flicka under ett konfirmationsläger.

Moradi har registrerats i Sverige under flera olika åldrar och fram tills nyligen påstod han sig vara underårig. Tidigare sökte han asyl i Ungern och Grekland – under andra identiteter. I början av november sattes han i förvar i väntan på utvisning. I februari hävde dock Migrationsdomstolen i Stockholm förvarsbeslutet med hänvisning till bland annat Moradis popularitet i sociala medier.

LÄS MER: ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Och i slutet av mars tog samma domstol ett beslut om att överpröva Migrationsverkets avslag på Moradis asylansökan och ge honom den högsta skyddsklassningen – flyktingstatus med ett uppehållstillstånd i tre år enligt den tillfälliga lagen.

Upprinnelsen till detta är Moradis påstådda konvertering till kristendom som använts som skäl för hans ansökan om verkställighetshinder och som lämnades in till Migrationsverket i maj 2017. I ett långt och välmotiverat beslut skriver myndigheten att konverteringen sur place – alltså efter att man har lämnat sitt hemland – ställer högre beviskrav på att konverteringen är genuin – och ifrågasätter Moradis verkliga motiv.

”Det du har berättat tyder inte på att du har konverterat till kristendomen till följd av en genuin kristen övertygelse”, skriver Migrationsverket i sitt beslut.

Men trots detta gör migrationsdomstolen i Stockholm en diametralt motsatt bedömning – och ger Moradi ett uppehållstillstånd i Sverige. Glädjen blev stor bland sexbrottslingens anhängare som tidigare skoningslöst angripit hans offer – en minderårig flicka – med anklagelser om lögn och hot:

En av dem som gratulerat Moradi blev talesperson för regeringsbärande Miljöpartiet Maria Ferm.

Det tog lång tid för Samhällsnytt att verifiera nyheten som spreds på sociala medier  – inte minst därför att migrationsdomstolen har valt att sekretessmarkera Moradis personuppgifter och anonymisera domen på det sättet.

Samhällsnytt har även tagit del av Migrationsverkets avslag med bilagor. Det visar sig att sexbrottslingen lämnat in ett antal skriftliga bevis och intyg till stöd för sin ansökan. Bland annat lämnade han in det berömda fotot där han poserar tillsammans med Stefan Löfven samt en bild på sig själv på Socialdemokraternas partikongress – antagligen i ett försök att demonstrera sina politiska kontakter och påverka Migrationsverkets beslutsfattare:

LÄS MER: Löfven samtalade med illegal migrant dömd för sexbrott mot barn

Därutöver finns en del intyg till stöd för Moradis påstående om konvertering. Ett av intygen är underskrivet av en församlingspedagog vid kyrkan – som är samma person som i en tidigare intervju till Samhällsnytt anklagats av brottsoffrets moder för att ha försökt tysta ned det sexuella övergreppet mot hennes minderåriga dotter.

– Jag ställer kyrkan mer ansvarig eftersom de har ansvar för sin personal, sade flickans mamma till oss då.

– Men de ville mörka. De kontaktade mig inte alls utan det var min dotter som bröt ihop och berättade. Och när jag själv ringde kyrkan sa de att det var ”utrett”. De hade ett möte utan att ens ringa mig och har avfärdat allt som ”missförstånd”.

Polisanmälde de alltså aldrig detta?

– Nej, det var jag som gjorde det. De ville bara lägga munkavle på.

LÄS MER: Sexofredade flickans mamma i exklusiv intervju: ”Vi är förkrossade”

Idag kan Samhällsnytt avslöja att den som avses i intervjun ovan är samma församlingspedagog som skrev under intyget om sexbrottslingens konvertering. Intyget är skrivet den 20 april 2017 enligt Migrationsverkets notering, vilket är nästan ett halvt år efter det sexuella övergreppet. Vid denna tidpunkt var Moradi under utredning vilket kvinnan hade känt till eftersom hon själv förekommer i polisens förundersökningsprotokoll som vittne.

En genomgång av hennes profil på Facebook visar att församlingspedagogen är med i flera grupper som propagerar för asyl. Kvinnan är även engagerad i S-kvinnor i Östergötland. Församlingspedagogen har dock vägrat att svara på våra frågor om intyget trots flera försök.

Utöver henne skrev även det dåvarande socialdemokratiska toppskiktet i Söderköping på egna intyg till stöd för Moradis asylansökan, inklusive Åsa Dahlin, Lottie Fallman och Pia Dingsten:

Intygen spelar sin roll senare för migrationsdomstolen som menar att ”mot bakgrund av den bevisning som getts in” finns ”ingen anledning att ifrågasätta att A (Arif Moradi – anm.) aktivt utövar kristendomen”.

Domstolen beslutar enhälligt att ge Moradi flyktingstatus, uppehållstillstånd i Sverige och resedokument. Bakom domen står – förutom rådmannen – även tre politiskt tillsatta nämndemän som representerar Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Alla tre tillhör en övre ålderskategori.

Migrationsverkets beslut med bilagor och migrationsdomstolens dom kan laddas ned och läsas på följande länkar: Stockholm FRM UM 903-18 Dom 2018-03-20 och aktbilaga_2018-03-28_14-57-06 .

6.3K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.