bengt-jader-93883
Inrikes

Bengt hittades död hemma med hål i huvudet – olycka ansåg polisen

Publicerad 6/24/2021
Annons

För åtta år sedan hittades Bengt Jäger död med ett hål i pannan i sitt hem i Latikberg strax utanför Vilhelmina. På platsen påträffades också en blodig hammare och blodstänk långt upp på väggarna. Polisen avskrev dödsfallet som en olycka. Anhöriga och andra på orten är övertygade om att Bengt blev mördad.

Polisen genomförde aldrig någon teknisk undersökning av dödsplatsen Den blodiga hammaren som hittades försvann mystiskt från polisutredningen.

Enligt polisen ska Bengt ha ramlat i trappen och slagit sig så illa i fallet att han dog. Det tror inte hans anhöriga på, bland annat på grund av den stora mängd blod som fanns på platsen och som hade stänkt långt upp på väggarna och även i taket.

– Det såg ut som om någon slaktat en gris, säger en anhörig som i likhet med många andra tror att Bengt blev överfallen och ihjälslagen.

Flera mystiska omständigheter

Bengt hittades död i köket men den påstådda olyckan ska ha skett i hallen. En underliga omständighet är också att det inte fanns några blodspår mellan hallen och köket – en sträcka på cirka åtta meter – trots att Bengt när han hittades avliden hade blod under fötterna.

En annan mystisk omständighet är att Bengts hund ska ha varit instängd i så mycket som fyra dygn mellan det att Bengt dog och fram till att kroppen påträffades. Men ingen avföring från hunden som inte rastats hittades i huset. Inte heller fanns några blodiga tassavtryck någonstans.

Enligt anhöriga till Bengt såg det också ut som att någon försökt torka upp blod under köksbordet.

– Jag kan verkligen förstå att de anhöriga är missnöjda. Så ska inte en polisutredning gå till, säger kriminaltekniker Ingemar Axberg som Aftonbladet talat med.

Strängt taget, menar Axberg, har det inte gjorts någon utredning överhuvudtaget.

Förundersökningsledaren slår ifrån sig

Förundersökningsledare Dan Olof Jones som ansvarade för fallet slår dock ifrån sig kritiken. Han menar att polisen ”utrett så gått det gick”.

Att dödsfallet ska rubriceras som en olycka stödjer Jones på att det var snö runt huset när polisen anlände men att man inte kunde se några fotspår i snön från någon gärningsperson som i så fall skulle ha tagit sig fram till huset.

Bengts anhöriga hävdar i motsats till förundersökningsledaren att det fanns tydliga fotspår i snön. Och dessa ska dessutom ha lett fram till ett uppbrutet fönster.

Pressad av Aftonbladet om detta säger sig Jones inte komma ihåg några detaljer och inte ens huruvida det hölls några förhör eller inte.

Kräver att utredningen görs om

Bengts anhöriga kräver att polisen tar sitt ansvar och öppnar utredningen på nytt och undersöker dödsfallet ordentligt. Innan så skett känner de inte att de kan göra något avslut och ta ett sista farväl till Bengt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons