Bild: Petra Hellberg/Faksimil

Benny Fredriksson tog sitt liv efter Aftonbladets #metoo-drev

Benny Fredriksson, före detta VD för Kulturhuset Stadsteatern, tog sitt liv efter Aftonbladets mediedrev mot honom. Det bekräftar stadsteatern i ett pressmeddelande.

Det var den 5 december förra året som Aftonbladet publicerade en artikel där Benny Fredriksson anklagades för att vara en ”oberäknelig diktator”, som sextrakasserade personal och lät manliga skådespelare begå övergrepp utan att ingripa. De grova anklagelserna kom från anonyma personer som kvällstidningen påstod sig ha pratat med.

”Karaktärsmord”, hävdade Gerhard Hoberstorfer, fackordförande vid stadsteatern, och tvingades själv avgå på grund av sin kritik. Flera andra medier hängde på drevet mot Benny Fredriksson som den 7 december, två dagar efter Aftonbladets första artikel publicerats, meddelade sin avgång.

Kulturhuset Stadsteatern bekräftar nu i pressmeddelandet att Fredriksson tagit sitt liv efter det hätska drevet mot honom. Det är en uppgift som teatern går ut med efter godkännande från hans anhöriga.

– Efter att under sexton års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som inte gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson som är ny VD för stadsteatern.

Benny Fredriksson blev 58 år gammal. Kulturhuset Stadsteatern skriver att minnesbord och kondoleansböcker finns utställda på flera platser i kulturhuset: Klarafoajén, Stora scenens foajé och Plattanrummet, för de som vill lämna hälsningar och uttrycka sin sorg.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.