Under de senaste veckorna har bensin- och dieselpriserna stigit och på torsdagen skedde ännu en rejäl höjning. Skälet sägs vara att oljepriserna skjutit i höjden.

Över en natt steg bensinpriset med 45 öre medan dieselpriset ökade med 65 öre. Den som tankar HVO100 får betala 80 öre mer per liter jämfört med onsdagen.

LÄS ÄVEN: Bensinpriset kan fördubblas i Stockholm – för att nå ”klimatmålen”

Sedan den 21 juli har priset för en liter bensin ökat med 1,50 kr och en liter diesel med 2,35 kr. Att tanka 50 liter kostar därmed mellan 75 och 117 kronor mer än för bara några veckor sedan.

Kostnaden för 95-oktanig bensin uppgår på torsdagen till 21,04 kronor per liter och dieselpriset 24,51 kronor per liter.

Produktionsbegränsningar

Så här högt har inte bensinpriset legat på sedan den 8 november och dieselpriset sedan den 25 januari, konstaterar Vi bilägare.

Enligt TT sker prishöjningarna på grund av stigande oljepriser efter att världens två största oljeproducenter, Saudiarabien och Ryssland, meddelat utökade produktionsbegränsningar på 300 000 fat per dag fram till och med slutet av september.

Sänkt reduktionsplikt

I juli meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att man som utlovat kommer att sänka reduktionsplikten. Den nya lägre nivån ska gälla under perioden 2024–2027 och innefattar en sänkning av reduktionsplikten med 34 procentenheter för diesel samt 6,5 procentenheter för bensin från den nivå som annars skulle ha gällt 2024.

Detta innebär att det redan 2024 kan bli upp till 5,50 kronor billigare per liter diesel (inklusive moms) jämfört med om reduktionsplikten skulle förbli oförändrad. Med en socialdemokratisk regering hade reduktionsplikten i stället ökat.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Nu blir drivmedel billigare