En lastbilschaufför hemmahörande i Ryssland har häktats misstänkt för en rad brott sedan han framfört sitt fordon grovt rattfull och först smitit från en olycka och sedan orsakat ännu en där en man i 50-årsåldern dog och en kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt.

Brotten begicks vid 20:30-tiden på lördagen på E45 i höjd med Grums i Värmland. Mannen framförde grovt berusad sin tunga lastbil I hastigheter långt över den tillåtna och till stor del på fel sida av vägen.

Misstankarna gäller enligt det rättegångsprotokoll som Samnytt tagit del av grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, Grovt rattfylleri, grovt obehörigt avvikande från trafikolycksplats och grov vårdslöshet i trafik.

Media har talat med den första person, Ulrika Schützer, vars bil rammades av den rattfulle lastbilsföraren men som hade tur och inte skadades allvarligt. Hon uppger att hon fortfarande är skakad och säger att hon anser det den utländske föraren gjort sig skyldig till ”är fruktansvärt”.

Samma tur hade inte den 50-årige man och 20-åriga kvinnan över vars bil den grovt berusade yrkeschauffören välte med sin tunga lastbil. Mannen krossades till döds medan kvinnan överlevde men med allvarliga skador.

En polispatrull ryckte ut redan efter den första påkörningen men hann inte fram i tid för att förhindra rattfylleristens andra påkörning med dödlig utgång som skedde bara minuter senare.

I förhör säger sig den nu häktade gärningsmannen att han på grund av sitt stora alkoholintag inte minns något av händelserna. Han varken förnekar eller medger brott. Trots att mannen kört grovt rattfull i jobbet påstår han sig inte ha några alkoholproblem.

På grund av skador mannen ådrog sig i samband med gärningarna slipper han tills vidare sitta i häkte utan vårdas i stället under bevakning på sjukhus.

Rättegång ska hållas senaste den 12 januari i Värmlands tingsrätt.