Efter att det i en ny dokumentär nyligen avslöjades att Estonia har ett stort hål på sidan som tidigare inte utretts har krav på en ny utredning framförts. Nu kan även den svenska regeringen ge med sig och godkänna att hålet utreds närmare.

Om haverikommisssionerna i Sverige, Finland och Estland kommer fram till att nya dykningar behövs är Sverige redo att häva gravfriden kring Estonias vrak. Det uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) på onsdagen.

LÄS ÄVEN: Dokumentär avslöjar: Fyra meter stort hål i Estonia – avfärdades tidigare som konspirationsteori

– Vi måste ta reda på vad som orsakade hålet och få mer klarhet i vad det betydde för olyckans förlopp, säger Damberg till SVT.

Sedan tidigare har Estland krävt nya undersökningar av Estonia och i Sverige har det konservativa blocket med SD, M och KD velat upphäva gravfriden för att möjliggöra detta.

Ubåtar och krigsmateriel

Samtidigt säger Damberg att ”det finns många konspirationsteorier” och han tror inte att alla grupper kommer att få svar på sina funderingar.

LÄS ÄVEN: SD vill ha ny utredning om Estonia: ”Orimligt att inte räta ut de frågetecken som nu rests”

En teori om vad som hände Estonia är att en ubåt krockade med kryssningsfärjan. Det påstås även att Estonia användes för att transportera krigsmateriel.