På måndagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han avgår och därmed utlyses nya talmansrundor för att utse nästa statsminister. Det kan bli Löfven igen.

För en vecka sedan röstade riksdagen om misstroendeförklaring mot Löfven där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet röstade bort honom.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen: Löfven har störst förtroende bland väljarna

Detta efter att Vänsterpartiet reagerat på en utredning som pekar på att marknadshyror kan införas i Sverige. SD motiverade sin misstroendeförklaring med att partiet i alla lägen vill fälla regeringen som de menar är skadlig för landet. Vänsterpartiet anslöt sig kort därefter till misstroendet, liksom M och KD.

Klockan 10.15 på måndagen höll Löfven pressträff för att meddela att han avgår. Därmed blir det inget extraval utan istället kommer talman Andreas Norlén påbörja nya talmansrundor för att utse nästa statsminister. Det kan återigen bli Löfven som väljs.

– Min bedömning är att svenska folket inte vill ha ett extraval nu. Man förväntar sig att de förtroendevalda ska hantera den här typen av situationer. Plus att vi är kvar i pandemin, sa Löfven.

Norlén har tidigare sagt att processen kommer gå mycket snabbare denna gång jämfört med förra. Han har fyra gånger på sig att hitta en statsminister som godkänns av riksdagen. Lyckas inte det så blir det ändå extraval.

Texten uppdateras

LÄS ÄVEN: Löfven: Accepterar ingen annan statsminister än mig själv