konjunkturinstitutet-kreditkort

Faksimil Youtube / Hloom Templates, CC BY 2.0

Ekonomi

Beskedet: Sverige går in i en lågkonjunktur

Publicerad 6/21/2022
Annons

Vid en pressträff på tisdagen meddelade Konjunkturinstitutet, KI, att man räknar med att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur i år.

I sin senaste prognos skriver KI att expansiv ekonomisk politik under pandemin, stora störningar i de globala värdekedjorna och Rysslands invasion av Ukraina har skapat en perfekt storm som lett till skenande inflation på flera håll i världen.

LÄS ÄVEN: Inflationen fortsätter stiga – över sju procent i maj

Den höga inflationen, fallande tillgångspriser och förväntningar om räntehöjningar har kombinerat fått de svenska hushållen att se pessimistiskt på framtiden, menar KI som sänker prognosen för BNP-tillväxten i år och nästa till 1,9 respektive 1,2 procent.

”Den skyhöga inflationen för svensk ekonomi in i en lågkonjunktur”, skriver myndigheten i rapporten Konjunkturläget. Samtidigt spår man också att arbetslösheten förblir relativt hög även under nästa år.

Positivt näringsliv

I näringslivet ser man desto mer positivt på situationen med välfyllda orderböcker och ett relativt gott vinstläge.

LÄS ÄVEN: Dieselpriset uppe på nya rekordnivåer

Hushållens minskade köpkraft gör dock att efterfrågan väntas falla. Därmed ställs Riksbanken inför en svår balansakt i valet av hur mycket penningpolitiken bör stramas åt för att dels stävja inflationen, dels undvika att lågkonjunkturen blir alltför djup, skriver KI.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons