Samnytt har tidigare rapporterat om hur regeringen satt stopp för Cementas kalkutvinning i Slite på Gotland och hur detta riskerar leda till en sådan cementbrist i landet att bostadsbyggande avstannar och viktiga infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm och Västlänken hotas. Nu kallar Sverigedemokraterna ansvarig minister, Ibrahim Baylan, till riksdagens näringsutskott för att svara på frågor.

Cementa har brutit kalksten för cementtillverkning i Slite i decennier och kontinuerligt fått sina tillstånd för detta förlängda. Men plötsligt blev det stopp efter att staten genom Naturvårdsverket och Länsstyrelsen som samordnat ett antal miljöaktivistiska organisationer på ön och tagit frågan ända upp i Mark- och miljööverdomstolen.

Plan för hur problemen ska lösas saknas

Detta utan att regeringen presenterat någon plan för hur bortfallet ska kompenseras för och hur de många stora byggprojekt som hotas av beslutet ska kunna fortgå. Sverigedemokraterna är kritiska och vill att nedläggningen av Cementas utvinning på Gotland antingen stoppas eller att regeringen avkrävs att presentera en åtgärdsplan som löser de problem som nedläggningen för md sig.

Nu kallar man näringsminister Ibrahim Baylan (S) till näringsutskottet för att svara på frågor om hur regeringen tänkt eller inte tänkt.

– Vi vill veta hur de bedömer de näringspolitiska konsekvenserna och vilken plan regeringen har för att lindra konsekvenserna eller lösa problemet. Om det finns någon plan över huvud taget, säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD i riksdagen, i en kommentar till Dagens Nyheter.

Baylan har tidigare uppvaktats av ett flertal oroliga aktörer i byggbranschen som efter beslutet att stoppa kalkbrytningen på Gotland befarar sig snart stå utan cement och betong för viktiga stora byggprojekt. Vad de samtalen utmynnat i är än så länge oklart.

LÄS MER: Västlänken och Förbifart Stockholm hotas av miljödom

Regeringen politiskt selektiv med att lägga sig i

Regeringen har nyligen indikerat att man inte anser att man ska lägga sig i vad Mark- och miljööverdomstolen beslutat. Samtidigt är det myndigheter underställda regeringen som drivit på för en nedläggning av kalkbrytningen.

SD pekar också på att regeringen inte haft några problem med att lägga sig i när domstolsbeslut inte gått regeringspartiernas politiska väg. Man nämner som ett geografiskt närliggande exempel hur regeringen omintetgjorde Nordkalks tillståndsgivna brytning på Gotland genom att omvandla hela området till ett skyddat så kallat Natura 2000-område.

Ett annat exempel är hur regeringen rev upp domstolsbeslutet att låta Preem bygga ett raffinaderi i Lysekil. Ett stort antal arbetstillfällen hamnade på grund av detta utomlands i stället för i Sverige.

– Det är en lång rad av aktioner från regeringen, framför allt är det MP som drivit på, som tvingar Socialdemokraterna att välja en väg som är direkt skadlig för arbetstillfällen och vår ekonomiska tillväxt i Sverige. Nu måste man lägga korten på bordet och visa vilken plan man har för att ta sig ur den grop man har grävt ner sig i, kräver Bäckström Johansson.

Lättnader inte i motsats till miljömål

I motsats till nuvarande trend vill SD i stället se lättnader i regelverket för företag att få tillstånd för verksamheter av det här slaget. Att detta skulle äventyra viktiga miljömål håller man inte med om.

– Vi har redan väldigt höga miljökrav. Problemet är att vi väldigt ofta tillämpar ”gold plating”. Exempelvis när det kommer EU-krav på miljöområdet så finns det en miniminivå, som i princip alla andra lägger sig på medan vi höjer upp nivån så att vi ligger i framkant. Det skapar problemet att det blir både dyrare och svårare att verka i Sverige.

På grund av semestertider under vilka utskottet inte sammanträder kommer mötet med Baylan att kunna äga rum först i slutet av augusti.