14 hundar som smugglats in i Sverige ska avlivas – trots att Malmö djurskyddsförening erbjudit sig att ta hand om dem. Det har Länsstyrelsen i Skåne och Förvaltningsrätten i Malmö beslutat.
– De vill avliva hundarna och vi är väldigt långt ifrån varandra, säger Jeanette Stenholm från Malmö djurskyddsförening till Samnytt.

Det var den 14 september i år som en bil från Rumänien stoppades vid den svenska gränsen. I bilen fanns femton hundar som chauffören försökte smuggla in i landet. Hundarna, varav flera var vanvårdade, omhändertogs av polisen. En veterinär bedömde att en av hundarna var i så dåligt skick att den avlivades.

De övriga fjorton hundarna Hazel, Lia, Vivi, Joy, Tami, Aima, Liz, Carla, Aida, Liza, Joe, Jame, Bibi och April – har därefter satts i karantän i AstraZenecas kennel utanför Örkelljunga i väntan på beslut om vad som ska hända med dem. Länsstyrelsen i Skåne menar att de ska avlivas, något som Malmö djurskyddsförening motsätter sig. Föreningen har därför överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Beredd ta kostnaderna

Ett skäl för att avliva hundarna, som länsstyrelsen anfört, är att det kostar pengar att ha hundarna i karantän, se till att de är vaccinerade och får den vård och omsorg de behöver. Men det är kostnader som Malmö djurskyddsförening är beredda att stå för. Det berättar Jeanette Stenholm från föreningen för Samnytt.

– Vi har erbjudit oss att samarbeta med länsstyrelsen och täcka de här dyra kostnaderna för att ha hundarna uppstallade fram till tionde november som det är sagt. Åtta veckor totalt, säger hon.

– Vi har även sagt att vi kan täcka kostnaderna för nya blodprov, vaccinationer, kastrationer, besiktning så att de är helt okej när de ska gå ut från anläggningen den tionde november.

Domstolen säger nej

Under fredagen kom domen från Förvaltningsrätten i Malmö. Hundarna ska avlivas, trots erbjudandet om att ta hand om dem och stå för kostnaderna. Anledningen är att domstolen, liksom länsstyrelsen, bedömer att föreningen inte har rätt att lägga sig i ärendet då de inte är ägare till hundarna och därför inte anses vara part i målet.

Det är en inställning som Jeanette Stenholm tycker är konstig eftersom de som förening tidigare samarbetat med länsstyrelsen kring omhändertagna hundar.

– Vi har inget samarbete på pappret, men vi har tagit över många av deras omhändertagna hundar för vanvård och sett till att de hem de placerats i fått hjälp med sin veterinärvård, för det är ganska dryga pengar emellanåt, säger hon.

– Hela det här ärendet har skötts jättekonstigt från början till slut. Sedan hamnar det tyvärr hos vår länsstyrelse som inte vill lyssna på det här. De vill avliva hundarna och vi är väldigt långt ifrån varandra, säger Jeanette Stenholm från Malmö djurskyddsförening.