USA:s president Joe Biden har under en längre tid uppmärksammats för förvirrade uttalanden och ageranden som indikerar att hans mentala fakulteter sviktar. I sitt avslutningstal på Nato-toppmötet i Vilnius blandade Biden ihop den ukrainske och den ryske presidentens förnamn och kallade den förstnämnde för ”Vladimir”.

Incidenterna där den ålderstigne amerikanske presidenten på olika sätt uppträtt förvirrat har avlöst varandra den senaste tiden. Och på onsdagen var det dags igen.

LÄS ÄVEN: 80-årige Joe Biden ställer upp i valet 2024 – blir äldst någonsin

Under avslutningsceremonin på det Nato-toppmöte som hållits i Litauens huvudstad Vilnius hade Biden svårt att hålla isär de två huvudmotståndarna i kriget, Ukrainas president Zelenskyj och Rysslands president Putin.

Somliga tillskriver felsägningen att de två presidenterna har förnamn som påminner om varandra: Volodomyr respektive Vladimir. Andra menar att det måste adderas till den långa rad av felsägningar och andra märkliga incidenter som Biden uppmärksammats för under en längre tid och som indikerar att han på grund av hög ålder inte längre riktigt är vid sina sinnens fulla bruk.

Blandade ihop Ukrainakriget med tidigare Irakkriget

Det är heller inte första gången som den amerikanske presidenten vimsar till det om Ukrainakriget. Nyligen kallade han det i en medieintervju för ”Irakkriget” som han menade att Putin var på väg att förlora.

Uppträdde förvirrat med Storbritanniens kung Charles

Så sent som i måndags uppmärksammades Biden också för ett annat förvirrat uppträdande. Den gången i samband med att han tillsammans med Storbritanniens Kung Charles bevistade en ceremoni vid Windsor Castle. Biden föreföll inte klar över var han befann sig och fick ledas bort av den brittiske monarken.

Syntes inte till under avslutningsmiddagen

Efter felsägningen i sitt tal vid Nato-toppmötets avslutningsceremoni försvann den amerikanske presidenten och syntes inte till på den stora middag som avrundade mötet och som normalt alla deltagande länders ledare bevistar.

Inget officiellt skäl har angetts till varför Biden valde att på det okonventionella sättet ta tidig kväll, annat än att han behövde förbereda sig för ett annat tal.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Joe Biden misstar indiska nationalsången för den amerikanska