Peter Persson, nyinvald politiker i Örebros kommunfullmäktige för Örebropartiet (ÖP), kommer lämna sin plats. Det meddelar ÖP:s partiledare Markus Allard.

Bakgrunden är Samnytts avslöjande om att Persson väntar åtal misstänkt för bidragsbrott.

– Nu har vi tittat mer ingående på det här, och det är ju mycket riktigt saker som inte stämmer här. Jag kommer därför be Peter Persson avsäga sig sin plats, skriver Allard i en kommentar till Samnytt.

Något senare meddelas att Persson kommer följa uppmaningen och lämna sin plats.

– Han har nu meddelat mig att han ämnar avsäga sig sin plats, men jag kommer behöva ha en liknande redogörelse igen om någon vecka när Länsstyrelsen fastställt resultatet, berättar Allard.

Fick över 20 000

Brottet som den 55-årige politikern misstänks för begicks hösten 2017. Efter att ha varit sjukskriven under sommaren, informerade inte Persson Försäkringskassan när han började jobba heltid i augusti. Han fortsatte därför ta emot sammanlagt över 20 000 kronor i bidrag som han inte hade rätt till.

I polisförhör har Persson nekat till brott och hävdat att alltihop berott på slarv. Rättegången mot honom har dragit ut på tiden och skulle ha hållits 3 mars i år. Dagen innan huvudförhandlingen ringde ÖP-politikern emellertid upp domstolen och meddelade att han var sjuk.

Örebro tingsrätt ska nu boka in ett nytt datum för åtalet mot Peter Persson.

LÄS ÄVEN: Flera av Örebropartiets nyvalda politiker brottsdömda – ”Inte ett parti med perfekta människor”