klimatet-feature

Foto: Privat

Inrikes

Bilar klimatvandaliserade i Malmö

Publicerad 8/31/2021
Annons

Ett flertal bilar blev under helgen vandaliserade i Malmö av misstänkta klimatextremister. Bilarna fick sina däck sönderskurna och klottrades ned med slagord som ”klimatet”.
– Jag tror att det är avundsjuka, säger Malmöbon Camilla Mårinus till Samnytt.

När Camilla Mårinus tog en promenad med sin hund genom Limhamn i söndagsmorse såg hon hur ett flertal bilar vandaliserats under natten. Vissa bilar hade någon klottrat ”klimatet” på med röd färg. En Tesla hade istället fått ordet ”batteri” sprejat över motorhuven.

– Den vandalismen har jag inte sett tidigare, säger Camilla Mårinus till Samnytt.

Evelina Olsson på polisen i Region Skåne bekräftar för Samnytt att denna typ av klimatvandalism av bilar i Malmö är ett nytt fenomen.

– Vi har haft ett flertal bilar som fått däcken uppskurna, men med det här politiska budskapet är faktiskt det första, säger hon.

En Tesla var en av de bilar som vandaliserades. Foto: Privat

Extinction Rebellion får skulden

På Facebook är det flera personer som misstänker att det är den klimatextrema grupperingen Extinction Rebellion som ligger bakom vandalismen. Camilla Mårinus är emellertid tveksam till att det är omsorg om klimatet som driver vandalerna.

– Spontant har jag svårt att tro att det här har med klimatet att göra. Det är ingen vattenlöslig färg, så allt det som behöver användas med bärgningsbilar och kemikalier för att rädda upp det här är inte miljövänligt i sig själv, säger hon.

– Det har nog lite mer med avundsjuka att göra, för det var bara en viss prisklass på bilarna. Jag tror att det är avundsjuka, svensk avundsjuka helt enkelt, säger Camilla Mårinus.

Samnytt har sökt Extinction Rebellion.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina
Annons