malmoknuff-atal-feature

Foto: Polisen

Inrikes

BILDER: Här knuffar araberna ukrainske mannen i iskalla vattnet

Publicerad 5/8/2023
Annons

Fem arabiska män åtalas för att i november förra året ha knuffat ned en ukrainsk man i det iskalla vattnet vid Sydhamnen i Malmö. De skrattade och filmade sig själva när de genomförde dådet. I förhör berättar araberna att de ville göra något ”roligt”.
Det finns ”för många” araber i Sverige, konstaterar den ukrainske mannen i förhör.

Den ukrainske mannen arbetar som lastbilschaufför för ett polskt åkeri. Sent på kvällen den 22 november förra året har han stannat till vid Sydhamnen i Malmö för att prova fiskelyckan.

Några arabiska män stannar till och frågar honom något som han inte förstår. Han visar upp de tio fiskar han hittills lyckats fånga, sedan vänder han sig om och fortsätter fiska.

Knuffas i vattnet

En bil stannar till och ytterligare ett par araber ansluter. Plötsligt känner den ukrainske fiskaren en hård knuff i ryggen. Chockad ”flyger” han ut och landar i det iskalla vattnet.

Kvar på kajen står en grupp arabiska män och skrattar rått. En av dem har filmat knuffen med sin mobiltelefon. Delar av händelseförloppet fångas dessutom på film av den ukrainske lastbilschaufförens dashcam.

Araberna filmar själva sin ”roliga” knuff

Den ukrainske lastbilschauffören kämpar för sitt liv i vattnet. Han känner hur hans tjocka våta kläder flera gånger drar ned honom under vattenytan. Han skriker desperat på hjälp. Det finns ingen stege att klättra upp på.

Några av araberna hjälper honom att klättra upp på kajen igen. De lämnar honom till synes livlös på kajkanten, och försvinner sedan iväg i bilen.

Tre vittnen som hört ropen hjälper den kraftigt nedkylde mannen. Bland dem en svensk man på andra sidan kajen, som larmar polis och ambulans.

Foto: Polisen

När ambulansen anländer har mannen fått av sig de flesta av de våta kalla kläderna, och försöker värma upp sig i lastbilshytten. Vid kontroll är hans kroppstemperatur bara 34 grader, vilket klassas som hypotermi.

En polis mäter temperaturen i vattnet, som bara är åtta grader.

Tre araber pratar med den ukrainske mannen. Foto: Polisens förundersökning
Två av araberna pratar i telefon medan mannen fiskar. Foto: Polisens förundersökning
En Volvo har anlänt och antalet araber har ökat till fem. Foto: Polisens förundersökning
Plötsligt syns inte den ukrainske fiskaren mer. Foto: Polisens förundersökning
Bilen med araberna lämnar hamnen efter illdådet. Foto: Polisens förundersökning

Ville ”ha roligt”

Bilen med de fem araberna kan ganska snabbt lokaliseras, och samtliga i den gripas. I polisförhör förklarar araberna att de körde runt i Malmö och att tanken med knuffen var att ”ha roligt”.

– Jag ser nu att det var en för hård knuff. Jag hann inte fånga honom och det var därför det blev så, säger Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye, som utdelade knuffen, i polisförhör.

Ingen av de fem erkänner brott, men erkänner de faktiska omständigheterna: Att den ukrainske lastbilschauffören knuffades i vattnet.

– Det var inte meningen att vi skulle knuffa mannen, säger en annan av männen, Mustafa Waleed Khalid.

– Det var inte meningen att skratta, säger en tredje arab, Fadhil Tareq Abdulrazzaq Al-Hilo, som filmade alltihop med sin mobilkamera.

”För många” araber i Sverige

Den ukrainske lastbilschauffören berättar i polisförhör att han var rädd att araberna försökte mörda honom. När de erbjuder sig att hjälpa honom upp ur vattnet igen, så vet han inte om han kan lita på dem.

Han blir liggandes vid kajkanten, kraftigt nedkyld, efter att ha fiskats upp från vattnet. Han kan inte resa sig upp. Vittnen skyndar till och hjälper honom, och araberna flyr från platsen utan att tillkalla hjälp eller kolla hur han mår.

När poliserna frågar ukrainaren om han tänkt ”hämnas mot killarna”, berättar han att han kanske hade gjort det om det hänt i Ukraina, men att det är ”för många” araber i Sverige.

De åtalas

Nu åtalas de fem araberna för grov misshandel. Enligt åklagaren har de ”tillsammans och i samförstånd” misshandlat den ukrainske lastbilschauffören genom att knuffa honom i vattnet.

Genom att knuffa ned den ukrainske mannen har araberna utsatt honom för livsfara, och visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”.

Abdullah Husien Brhan, 21 år, kom till Sverige från Syrien 2014. Han är svensk medborgare sedan 2016.

Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye, 21 år, kom till Sverige från Irak 2007. Han är svensk medborgare sedan 2012.

Mustafa Waleed Khalid, 23 år, kom till sverige från Irak 2014. Han är svensk medborgare sedan 2016.

Abdullah Husien Brhan, Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye och Mustafa Waleed Khalid. Foto: Polisen

Fadhil Tareq Abdulrazzaq Al-Hilo, 21 år, kom till Sverige från Irak 2007. Han är svensk medborgare sedan 2012.

Waleed Nayyef Khazzar Khazzar, 20 år, kom till Sverige från Irak 2009. Han är svensk medborgare sedan 2012.

Fadhil Tareq Abdulrazzaq Al-Hilo och Waleed Nayyef Khazzar Khazzar. Foto: Polisen

Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye, som knuffade ned den ukrainske mannen i vattnet, är tidigare dömd för upprepad brottslighet i Sverige. När han beviljades svenskt medborgarskap 2018 var han redan dömd för brott.

LÄS ÄVEN: Filmade när de knuffade lastbilschaufför i vattnet – fem häktade

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
331M, KD och L röstade för Ungernfientlig resolution i EU
Annons