Arabisk familj 12
Inrikes

BILDEXTRA: ”Diplomatfamilj” lagar mat av grannarnas sopor

Publicerad 10/28/2022
Annons

En migrantfamilj som 2015 slog sig ned på en ort i Värmland har sagts upp från sin lägenhet. Detta efter att de slutat betala hyran men också för sin säregna matkultur – man gör upp eld på gården och tillagar där maträtter på hushållsavfall man hittar i soprummet.

Paret som har arabiskklingande namn påstår sig vara diplomater men har inte kunnat styrka någon sådan status. Grannarna har nu ledsnat på familjens matlagningskonst som sprider en doft av eldade sopor över kvarteret.

Hyresvärden, ett kommunalt bostadsbolag, har tröttnat på att inte hyran betalas. Hyresskulden är nu uppe i över 45 000 kronor.

Bolaget har sagt upp familjen som i sin tur vägrat flytta. Ärendet ska nu avgöras i Hyresnämnden. Vid sidan av obetalda hyror och matlagning med hushållsavfall som råvaror över öppen eld har även störningar i form av gräl och bråk med slag i dörrar och väggar förekommit.

Att familjen gör upp eld på gården beror på man fått elen avstängd på grund av obetalda elräkningar. Grannarna och värden fruktar att paret kommer att börja elda inomhus när kylan slår till med de risker för eldsvåda det skulle medföra. Vittnesmål finns om att familjen redan börjat plocka in brinnande utegrillar i bostaden. Att kosten består av sopor är något som ses som en sanitär olägenhet.

Bostadsbolagets jurist skickades till fastigheten för att få en bild av situationen. I sin rapport skriver han ”Så snart bildörren öppnades kunde jag känna en stickande röklukt och några minuter senare bevittna hur hyresgästerna lagade mat över öppen eld”.

Vägrar ändra sin livsstil

En kvinnlig representant från bostadsbolaget som tidningen Hem & Hyra talat med vittnar om att värden, grannar och kommunen försökt hjälpa familjen som dock vägrat och föredrar att fortsätta leva på det valda sättet.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Grannarna har varit där med matkassar för att hjälpa. Jag har suttit i timmar i möten i deras soffa för att försöka hitta lösningar. Kommunen har varit inblandad. Men till slut såg vi ingen annan utväg en denna. Grannarna är rädda att paret eldar inomhus nu när det blivit kallare och i helgen var både räddningstjänst, polis och ambulans till platsen.

Hon berättar att flera av de klagande grannarna aviserat att man kommer att flytta om ingenting görs. Många är arga på att bolaget inte agerat tidigare mot det som pågår.

– Vi är en hyresvärd med stort hjärta. Men nu har vi även de andra hyresgästerna att ta hänsyn till. De tycker att vi agerar alldeles för långsamt.

Hyres- och Arrendenämnden i Göteborg
Hyres- och Arrendenämnden i Göteborg

Hävdar diplomatisk immunitet för att slippa betala hyran

Hem & Hyra skriver att de – utan framgång – har försökt få kontakt med migrantfamiljen. Enligt de handlingar som ingetts till Hyresnämnden anser paret att de inte ska behöva betala någon hyra. Detta med hänvisning till att de anser sig vara diplomater. Det bekräftas av bostadsbolagets representant.

– Det stämmer. De hävdar att de har immunitet och anser att myndigheterna behandlar dem fel.

LÄS ÄVEN:Larm från miljonprogram: Hyresgäster slänger sopor rakt ner i trapphuset

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons