put

Installationen av Vladimir Putin i Moskva 2012 tycks ha inspirerat mötesarrangörerna. Foto: RIA Novosti

Inrikes

BILDEXTRA: Folktomma gator och poliser med k-pistar vid EU-toppmötet

Publicerad 11/17/2017
Annons

➤ Transportkollaps till följd av polisavspärrningar när EU-eliten samlas i Göteborg. Se Samhällsnytts bilder från platsen!

Invånare i Göteborg fick bevittna ett sällan skådat polisuppbåd under torsdagen och fredagen. Motorvägen från flygplatsen Landvetter in till staden togs i anspråk igår när EU-toppar började anlända till mötet. På bilderna nedan kan man se att motorvägen var helt avstängd för vanliga trafikanter med poliser vaktandes även på broar ovanför motorvägen.

Alla allmänna vägförbindelser som går över EU-kortegers väg var också avspärrade under vissa tider – för att eliminera risken för ett attentat.

LÄS MER: Tiggarläger avhystes längs EU-kortegers väg

Även fotgängare stoppades från att korsa gator som låg i anslutning till EU-topparnas väg. På en av bilderna kan man se en militär installation som liknar en radar – möjligtvis för att kontrollera även luftrummet i närheten av mötet. Poliserna beväpnade med k-pistar vaktade folktomma gator i området även sent på kvällen igår. Enligt SR känner sig många stadsborna rädda på grund av den höga polisiära närvaron och väljer att lämna staden under tiden för mötet. Småföretagare lider förluster och är kritiska till mötet. Det är oklart om någon kalkyl med samhällsekonomiska kostnader för sammankomsten kommer att presenteras.

I en kommentar till SR säger dock Stefan Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren att inte allt är negativt med mötet:

– Det är 500 deltagare plus minst lika många journalister som kommer få uppleva Göteborg.

LÄS MER: ‘Undvik fönster och balkonger’ – polisen uppmanar folk att hålla sig hemma under EU-toppmötet

Tidigare kunde Samhällsnytt avslöja att flera tiggarläger längs EU-kortegens väg avhystes under dagarna innan mötet. Polisen uppmanade invånarna att hålla sig borta från sina egna balkonger och fönster.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons