klimatdemo-kollage
Inrikes

BILDEXTRA: ”Gör kompost av de rika” – klimatstrejken gick på Stockholms gator

Publicerad 9/27/2019
Annons

På fredagen hölls klimatstrejker på ett antal orter i Sverige. Bakom initiativet står bland annat lobbyorganisationen Fridays for Future med 16 åriga galjonsfiguren Greta Thunberg vars mål är att ingjuta ”klimatångest” i barn och unga inför jordens undergång i en klimatkatastrof som man menar är nära förestående . På vissa håll tvingades skolelever mot sin vilja ut på gator och torg och bland de vuxna som deltog kommunicerades olika radikala och hatiska budskap.

”Gör kompost av de rika” ansåg en klimatstrejkare i Stockholm vara lösningen på klimatfrågan. En annan bar på plakat med inte fullt lika drastiska ”Låt de rika betala”.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Elever från förskoleklasser i Umeå tvingas till klimatstrejk av personal

Föreningen Marxistiska studenter anordnade bokbord där man saluförde skrifter där kommunistisk revolution sades vara svaret på den globala uppvärmningen. Strax intill förmedlades budskapet att vi måste välja mellan att rädda kapitalismen eller klimatet.

Organisationer som menar att islam är lösningen var också på plats. Här fanns bland annat representanter för den muslimska biståndsorganisationen Islamic Relief som kritiserats för att vara en fasad för radikal islamism och som även misstänks för stöd till och samröre med terrorister.

Vänsterfeminister fanns också¨representerade bland klimatstrejkarna. En kvinna bar på en skylt med texten ”Min fitta ska blöda – inte planeten”, en annan ansåg att man ska ”förstöra patriarkatet – inte planeten”.

En annan grupp menade i stället att det är öppna gränser och utplånandet av alla nationalstater som ska lösa klimatproblemen. Under manifestationen skanderades ramsor som ”no borders, no nations”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
715Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”
Annons