Förra året uppmärksammade Samnytt hur socialdemokratiskt styrda Skellefteå kommun i ett halvårs tid lovat att röja upp den skrottipp som uppkommit efter hitresta tiggare bosatt sig på platsen. Men trots löftet från kommunen har det passerat ytterligare ett år utan att skrotet är avlägsnat. Samnytt kan visa nya bilder från platsen.

Efter att Samnytts artiklar agerade till slut kommunstyret med att ”försöka ta bort det värsta och snygga till i området”. Men övergivna husvagns- och bilvrak tilläts stå kvar i vid det övergivna tiggarlägret i Dalkarsliden.

LÄS ÄVEN: Skellefteå städar upp efter Samhällsnytts artikel om tiggarläger

Kommunen: ”Måste göra det rätt och riktigt”

Den 28 maj 2020 meddelade kommunens planeringschef Lars Hedqvist att Sverige har en samhällsordning som gör att man inte bara kan undanröja skrot i naturen utan måste göra det ”stegivs för att det ska bli rätt och riktigt”.

– Vi har en samhällsordning som innebär att vi måste göra det här stegvis för att det ska bli rätt och riktigt, sa Hedqvist till statstelevisionen.

Det framgår även av ett protokoll från kommunfullmäktige i slutet av 2019 att man lovat att övergivna bilar och annat obehörigt på platsen ska städas bort.

Skellefteåbon: ”Rent skamligt”

Ett år har passerat sedan Hedqvist uttalande och fortfarande står skrottippen kvar på platsen. Samnytt kan visa en lång rad nya bilder från platsen som är tagna vid klockan 10 tisdagen den 22 juni.

– Känslan blir för mycket att ta in, känslan blir för intensiv när man ser vilket fruktansvärt förfall det är och att kommunen har vetat om det och låtit det fortgå som om det aldrig har hänt. Det är rent skamligt, säger Skellefteåbon som har fotograferat på platsen.

Kommunen: ”Vi avvaktar återkoppling från ägarna”

Samnytt har varit i kontakt med Hedqvist för att fråga hur det går med att avlägsna skrotet från platsen och huruvida Skellefteåbor vänja ska sig vid att träffa på den här sortens läger och naturförstörelse när de beger sig ut i skogen för friluftsrekreation.

Enligt Hedqvist har kommunen beställt städning av kvarvarande skrot på platsen. Men hänvisar till att det är fordon och därför krävs tillstånd av ägaren för att flytta. Vidare tydliggör han att man inte ska förvänta sig skräp någonstans i naturen.

”Vi har avvaktat återkoppling från ägarna, utan svar. Bedömningen är att man kommer att kunna utföra städningen efter sommaren”, meddelar Hedqvist Samnytt.

LÄS ÄVEN: S-ledning nonchalerar naturförstörelse efter tiggare

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.