Samhällsnytts korrespondent i Göteborg har besökt två sjukhus i staden för att kontrollera uppgifter om att alla ingångar har spärrats av samtidigt som sjukhusen förstärkt sitt skalskydd med kravallstaket och vakter. Uppgifterna har visat sig stämma – se bilderna nedan.

Redan i tisdags gick ledningen för Sahlgrenska ut med att sjukhuset från och med onsdagen kommer att spärra av alla ingångar till Sahlgrenska universitetssjukhuset och placera ut särskilda ”entrévärdar” som ska kontrollera patienter som vill komma in.

För att komma in på sjukhuset ska det nämligen krävas en skriftlig kallelse som ska visas upp för ”entrévärden” för att släppas in.

Vår korrespondent har besökt Sahlgrenska och Östra sjukhusen för att kontrollera läget. Enligt honom består avspärrningarna av kravallstaket. Vid entrén till Östra sjukhuset har en stor container ställts upp. Alla som vill söka hjälp akut måste först passera containern för en första bedömning.

Under den tid som Samhällsnytts utsände var där var det inget större tryck av patienter, men han kunde se patienter skickas hem. Bland annat var det en man i 20-årsåldern som var ”uppenbart sjuk”.

– Han stapplade och höll sig för bröstet. Det såg ut som att han hade ont. Han blev dock skickad hem, berättar vår korrespondent på platsen.

Kort efter att den unge mannen vägrats vård kom hans far tillbaka och meddelade vårdpersonalen att sonen kände ont i bröstet i bilen. Detta ändrade dock inte bedömningen – förutom att sonen fick rådet att ”vila sig” – och paret fick ge sig av.

[soliloquy id="311798"]

Enligt Sahlgrenskas egna uppgifter har man minskat på all annan vård för att bereda plats åt coronasjuka. I nuläget vårdar sjukhuset 29 coronapatienter varav 7 i respirator. Till den 1 april planeras inför att detta antal ska öka till 290 varav 75 i respirator.

Enligt vår korrespondent befann sig även en ordningsvakt på plats som vägrade att ge någon kommentar på frågan om sjukhuset planerar någon förstärkning säkerhetsmässigt ifall det blir en anstormning av coronasjuka och andra patienter.