Sverigedemokraterna firar sitt inflytande i regeringsbildningen som går enligt plan efter att M-ledaren Ulf Kristersson valdes som Sveriges nya statsminister. Vid partistyrelsens möte bjöds det på tårta med texten ”valseger 2022”.

På fredagen höll M, SD, KD och L en pressträff där partierna meddelade att de är överens om ett 63 sidor långt dokument som går under namnet ”Tidöavtalet”. Deras samarbetsområden rör bland annat kriminalitet, migration och integration, energipolitik, sjukvård och skolan.

LÄS ÄVEN: Strandhäll attackerar regeringsbildningen: ”Släpper in hord av SD-tjänstemän”

Vid lunchtid på måndagen stod det klart att det blågula blockets 176 ledamöter röstade fram Kristersson som ny statsminister medan den rödgröna sidans 173 ledamöter röstade nej.

– Vi är beredda att släppa fram en ny regering, eftersom vi genom förhandlingar har förvissat oss om att den regeringen kommer göra tillräckligt mycket av det som är nödvändigt för att kunna bryta och vända utvecklingen, sa Åkesson i kammaren.

På sociala medier har flera av SD:s riksdagsledamöter lagt ut bilder på en ”segertågstårta” och syftar på tunnelbanereklamen som fick stor uppmärksamhet i valrörelsen.

LÄS ÄVEN: MP-toppens protest mot Kristerssons SD-styre: ”Imorgon klär jag mig i svart”