På onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven (S) Borlänges problemområde Tjärna Ängar som i folkmun kallas ”Lilla Mogadishu” på grund av den höga andelen somaliska migranter. Lokaltidningen lyfter upp besöket med att hela torget var fullt när statsministern kom på besök. Samhällsnytt kan visa att det inte stämmer.

De senaste månaderna har vi rapporterat om utvecklingen i Tjärna Ängar med upprepade grova våldsbrott, rån, bränder och attacker mot ordningsmakten. Området som i år har fått ”rött läge” med anledning av skenande kriminalitet har även fått se företagare fly platsen. Varken väktare, parkeringsvakter eller glassbilen kör längre in i området. Senast i ledet rånades ett tidningsbud på sin bil.

LÄS ÄVEN: Efter Hemglass flykt från ”Lilla Mogadishu” – gäng omringade och rånade tidningsbud på bil

Det rådande utvecklingen i det invandrartäta området har även fått utländska utbytesstudenter som kommit till Sverige för att läsa på universitetet i Borlänge att reagera genom att lämna in klagomål till skolan. De är chockade och upprörda och undrar om de verkligen rest till rätt land. ”Var är vi? Är detta Sverige?” frågar de i en skrivelse till universitetsledningen.

Lokaltidning lyfter besöket: ”Torget fullt”

Jan Bohman (S), som är kommunstyrelsens ordförande i det starka S-fästet Borlänge och själv har blivit utsatt för otryggheten genom en rånmisshandel utanför sitt hem, tog emot statsminister Stefan Löfven. Partikollegorna promenerade genom Tjärna Ängar och ska enligt Dalarnas Tidningar ha pratat med boende i området för att få ”höra om den senaste tidens händelser och utveckling i området”.

”Torget fullt” motbevisas

Samhällsnytt har tagit del av bilder och videomaterial från området i samband med Löfvens besök som visar att lokaltidningens rapportering att torget var fullt inte alls stämmer.

Däremot fanns flera livvakter från Säkerhetspolisen på plats som syns i bakgrunden av det fåtal församlade. När lokaltidningen och lokala S-föreningen fotograferat på platsen har man varit noga med att inte på bild få med det följe av livvakter och skyddsbilar som statsministern ansett nödvändigt att omge sig med för att våga besöka området.Folksamlingen. Foto: Faksimil Snapchat

Geplaatst door Socialdemokraterna Borlänge op Woensdag 21 oktober 2020

Polis tonade ned otryggheten

Vid besöket fick Löfven höra vilka lösningar de boende anser behövs i området föra att råda bot på den skenande negativa utvecklingen. Statsministern slog fast att situationen är ”oacceptabel” men försvarade sig och sin regering med att man satsat pengar på Polismyndigheten.

– Jag har utbildat dubbelt så många poliser. Vi höjer straffen för femtio brott. Vi ger polisen bättre möjlighet till övervakning. Nu har det kommit sex redan ytterligare poliser och nu kommer det tre till om jag har förstått det rätt.

Statsministern förklarade vidare att lösningen på problematiken är att att alla går till skola och arbete för att stoppa tillflödet till brottsligheten. Han utvecklade däremot inte inte hur han ska få det att hända.

Polis: ”Upplever ingen oro”

Vid statsministerns besök närvarande även kommunpolisen Erik Gatu som informerade statsministern om hans syn på området. Samhällsnytt kan berätta att Gatu, som påstår sig ha god kännedom om problemområdet, för tre år sedan debatterade ämnet i Dala-Demokraten där han tonade ned allvaret och snarare misstänkliggjorde de som uppmärksammat att det skulle råda otrygghet i Tjärna Ängar.

Gatu baserar sin åsikt på att han själv känner sig trygg när han som beväpnad polis rör sig i Tjärna Ängar. Han efterlyste en ”fortsatt dialog” som taktik för att skapa trygghet.

Vi är många som rör oss i området Tjärna Ängar, bland andra våra områdespoliser. Jag befann mig i området senast under torsdagskvällen utan att uppleva oro


Erik Gatu, kommunpolis. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Utbytesstudenter i Borlänge chockade: ”Är detta Sverige?”

authorimage