640px-Pagatag, interior (1)

Interiör, pågatåg. Arkivbild. Foto: Jorchr

Inrikes

Biljettkontroller i stora delar av Skåne stoppades efter misshandel

Publicerad 11/6/2018
Annons

Efter att två biljettkontrollanter på Pågatågen i Skåne misshandlats samma dag stoppade huvudskyddsombudet biljettkontrollerna tillfälligt i stora delar av regionen.

Det var Ola Brunnström, huvudskyddsombud för Seko på Pågatågen som tog beslutet. Skånetrafiken vände sig då till Arbetsmiljöverket som hävde stoppet.

Brunnström förklarar för Sydsvenskan att Arbetsmiljöverket ansåg att det var en ”för stark åtgärd”. Stoppet gällde bland annat tågen mellan Helsingborg och Malmö samt mellan Malmö och Ystad.

– Det är tågvärdar som blir slagna, skallade, sparkade på. Det är ett ganska brett spektrum. Sedan är det hoten: ”Jag ska leta upp dig när du har slutat jobba”, ” Jag ska vänta på plattformen där du slutar och slå ihjäl dig”, berättar Brunnström för Sydsvenskan.

I våras anlitades trygghetsvärdar från ett vaktbolag som arbetade tillsammans med tågvärdarna. Men efter att de tagits bort ska rapporterna om hot och våld ökat, även om det var mycket innan också, menar Brunnström.

Nu ska Arbetsmiljöverket göra en inspektion av arbetsmiljön. Beroende på utfallet kan Arbetsmiljöverket besluta om krav på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för tågvärdarna.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons