82-årige Billy Jacquet på Ekerö pekades felaktigt ut som en del av Sverigedemokraternas avlönade ”trollfabrik” i TV4. Han väljer nu att träda fram offentligt efter Kalla faktas ”avslöjande”.
– Egentligen skulle man stämma dem, säger han till Samnytt.

Det har gått över två veckor sedan TV4:s ”Kalla fakta” sände första avsnittet av ”Undercover i trollfabriken”. I programmet visas ett Excelark med ett 30-tal användarkonton på det sociala mediet X, vilka påstås vara en del av en SD-styrd ”organiserad trollverksamhet”.

Samnytt har tidigare skrivit om 67-årige norrlänningen Lars Westerberg, som felaktigt anklagades för att vara ett sådant troll.

LÄS ÄVEN: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Hur fan kan de peka ut mig”

”Ingen som helst jävla koppling”

Nu tar ännu en felaktigt utpekad bladet från munnen: 82-årige Billy Jacquet på Ekerö utanför Stockholm. Den 82-årige företagaren och fembarnspappan är förvånad över att hans användarnamn på X visades i TV4:s reportage, och att det påstods vara knutet till Sverigedemokraterna.

– Jag har ingen som helst jävla koppling till dem överhuvudtaget. Jag har inte bytt ett enda ord med någon sverigedemokrat vad jag vet, säger han till Samnytt och tillägger:

– Folk får ha vilka åsikter de vill, så jag kanske har pratat med sverigedemokrater utan att veta om det, men jag har ingenting med dem att göra.

TV4:s reporter Emil Hellerud definierar i programmet ”trollkonton” såsom användarkonton som kritiserar ”invandring, socialdemokrater och public service.” Ett antiauktoritärt tankebrott som Billy Jacquet erkänner sig skyldig till.

– Det har jag gjort. Ja, medger han.

”De har bara gissat”

Billy Jacquet har själv inte sett Kalla fakta-inslaget, utan det är Samnytt som kontaktat honom och de övriga utpekade användarkontona för att kontrollera om anklagelserna stämmer.

Samtliga som svarat nekar till att ha något med SD att göra, men alla vill inte vara offentliga med vilka de är. I flera fall har emellertid Samnytt oberoende kunnat bekräfta att TV4 medvetet sprider falska anklagelser.

Och den 82-årige Ekeröbon är inte förvånad över att många felaktigt pekats ut med tanke på hur TV4 uppger sig komma fram till vilka som är SD-knutna trollkonton.

– Det måste vara många sådana. De måste ha suttit där och bara gissat och satt ned pennan på vissa, säger han.

– Jag har bara varit jag på X.

Föredrar att vara lite anonym

Billy Jacquet hymlar inte med att han är kritisk till såväl invandring som socialdemokrati och statliga medier. Trots det vill han fortsätta vara någorlunda anonym, och föredrar om vi inte nämner vilket av de utpekade kontona som är hans.

– Folk tolererar inte någonting i vissa kretsar när det inte stämmer med deras egen politiska åsikt, säger han.

Nu funderar 82-åringen över om han borde anmäla TV4 till Granskningsnämnden, eller ta ärendet vidare på något annat sätt.

– Det är helt uppåt väggarna. Det är inte klokt egentligen. Fast folk vet ju inte vem man är, så det är bra att man är anonym.

– Egentligen skulle man stämma dem om man hade pengar och tid, för de har gjort det här utan några som helst belägg, säger Billy Jacquet.

Samnytt har vid upprepade tillfällen sökt TV4:s reporter Emil Hellerud samt nyhetschefen Fredrick Malmberg för att fråga om de felaktigt utpekade personerna. De har inte velat svara.

LÄS OCKSÅ: Komiker pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – förlorade kund