Mats Löfving, biträdande rikspolischef, rapporterade under hösten att Sverige har allvarliga problem med utländsk klankultur i svenska städer. I en ny intervju menar han att han var för hård mot de kriminella migranterna – trots att det finns stöd för hans uttalanden i den nya rapport han då hänvisade till.

I september förra året intervjuades biträdande polischef Mats Löfving i statsradions Ekot. I programmet ”Lördagsintervju” hördes han efterfråga fler insatser för att motarbeta den kraftigt växande gängkriminaliteten. Intervjun blev mycket omtalad då han tog upp det tidigare tämligen outforskade problemet med utländska klaner. Dessa klaner består av utländska familjer som styr och ställer i svenska städer med olika typer av gängbrottslighet.

LÄS ÄVEN: 40 kriminella släktnätverk i Sverige: ”Kommit enbart med syfte att organisera kriminalitet”

När Löfving intervjuades i fjol rapporterade han att dessa klanmedlemmar finns också i politiken och i det svenska näringslivet.

– För det är ju på det sättet att långt ifrån alla människor vill bli en del av det svenska samhället. Just nu har vi minst fyrtio stycken släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. Ja, så kallade klaner. De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, sade han då han intervjuades i Ekot.

– Det finns också exempel på att man tar sig in i det politiska livet och vill ha en roll att spela i den offentliga riktiga styrningen av en kommun eller till och med av Sverige.

Nu backar Löfving

Han fick hård kritik från alla möjliga håll eftersom han var bland de första att våga ta i frågan. Kritiken kom från bland andra Leif GW Persson som då menade att han hade gett Löfving sparken vore han justitieminister.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen varnar för klanerna

Men i en ny intervju med SvD backar den ställföreträdande polischefen – numera även regionpolischef i Stockholm – och hävdar att han överdrev. Han menar att han generaliserade. Detta trots att han har sakligt stöd för samtliga av sina påståenden i en vid tidpunkten helt färsk rapport över ämnet.

– Jag generaliserade. Det var hårt sagt. Men min avsikt var att angripa kriminaliteten. Mitt uppdrag är att bekämpa brott. För mig är det självklart, säger han.