åkesson-kristersson
Inrikes

Blågula blocket överens om utskotten – tunga ordförandeposter till SD

Publicerad 9/30/2022
Annons

I ett gemensamt pressmeddelande meddelar Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att man nu enats om fördelningen av presidieposter och ledamotsplatser i riksdagens utskott.

Överenskommelsen mellan de fyra partierna innebär att presidieposterna fördelas enligt följande:

Sverigedemokraterna tilldelas posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

Moderaterna tilldelas posten som ordförande i finansutskottet, EU-nämnden samt socialförsäkringsutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Kristdemokraterna tilldelas posten som ordförande i socialutskottet samt vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Liberalerna tilldelas posten som ordförande i utbildningsutskottet samt vice ordförande i kulturutskottet.

LÄS ÄVEN: Kristersson ges två veckor att bilda regering – siktar på mångårigt samarbete

De ordinarie ledamotsplatserna i utskotten fördelas enligt följande:

I finansutskottet, EU-nämnden, miljö- och jordbruksutskottet, socialförsäkringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet, justitieutskottet, socialutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet, skatteutskottet, civilutskottet och kulturutskottet erhåller Sverigedemokraterna fyra ledamöter, Moderaterna tre ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot och Liberalerna en ledamot.

I trafikutskottet, konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och försvarsutskottet erhåller Sverigedemokraterna två ledamöter, Moderaterna fem ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot samt Liberalerna en ledamot.

Reaktioner

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
516Svenska fotbollförbundet pausar samarbete med Marabou efter Zelenskijs svartlistning
Annons